• Home
  • Škola kuvanja
  • Svinjski pauflek, salata od praziluka, spanaća i nane, domaće burger lepinje
Svinjski pauflek, salata od praziluka, spanaća i nane, domaće burger lepinje

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Svinjski pauflek, salata od praziluka, spanaća i nane, domaće burger lepinje

Sastojci

1 kg svinjskog paufleka

1,5 kašika soli

1,5 kašika šećera

 

Komad svinjskog paufleka zasuti šećerom i solju, pa sa svih strana utrljati u meso. Tako začinjen pauflek ostaviti da se marinira u frižideru preko noći.

Izmariniran, odstojao pauflek utapkati papirnim ubrusom, kako bi pokupio višak tečnosti i staviti u pleh sa pekarskim papirom, masniju stranu mesa okrenuti gore. Peći u zagrejanoj pećnici prvo na 230°C 30 minuta, potom smanjiti temperaturu na 130°C  i peći još 2,5 h.

 

Salata od praziluka, spanaća i nane

 

2 praziluka

250 g kisele pavlake

150 g prženog kikirikija

200 g baby spanaća

½ manje veze nane

3 kašike maslinovog ulja

so

biber

 

Praziluk oprati, očistiti, seći na tanke kolutove i staviti u odgovarajuću činiju za mešanje salate. Spanać oprati, prosušiti, usitniti i staviti u posudu. Listove nane sitno iseckati i ubaciti u posudu za salatu. U secku samleti kikiriki u prah, pa dodati salati. Posoliti, pobiberiti i dodati kiselu pavlaku. Sve dobro izmešati i držati u frižideru do služenja.

 

Domaće burger lepinje

1 kg mekog brašna

40 g svežeg kvasca

50 g šećera

250 ml mlakog mleka

200 ml mlake vode

100 g putera

2 jaja

so

100 g brašna za posipanje

1 jaje

30 g susama

krupna morska so

15 g kima

U posudu sipati mlako mleko i vodu, šećer, svež kvasac i kašiku brašna. Promešati varjačom i ostaviti da kvasac proradi. U odgovarajućoj šerpici otopiti puter, skloniti sa strane.

U posudu sa kvascem dodati otopljeni puter i dva jaja pa umešati žicom za mućenje. Potom dodati sve u posudu sa brašnom. Prvo umešati viljuškom, posoliti, pa nastaviti mešenje testa ručno,na  radnoj površini zasutoj brašnom, 5 – 10 minuta. Potom oblikovati jufku od testa i prebaciti je u odgovarajuću posudu zasutu sa malo brašna. Jufku nauljiti sa par kapi maslinovog ulja, prekriti kuhinjskom krpom ili providnom folijom i ostaviti na toplom da testo raste 1h dok ne udvostruči volumen.

Kada se testo duplira prebaciti ga na obrašnjavljenu radnu površinu i premesiti. Testo oblikovati u valjak, seći na željenu veličinu, pa oblikovati u  jufke jednake veličine i gramaže. Jufke ređati na pleh sa pekarskim papirom. Nauljiti jufke i ostaviti ih da narastaju još 30 – ak minuta pre pečenja.

Kada narastu premazati jufke umućenim jajetom , posuti sa krupnom morskom solju, deo jufki posuti sa kimom, a deo sa susamom. Ubaciti u zagrejanu pećnicu na 180°C, peći 20 minuta.

Posle 10 minuta pečenja jufke premazati ponovo sa umućenim jajetom i peći još 10 minuta.

 

Serviranje :

Gotove, prohlađene burger lepinje raseći nožem za hleb i puniti salatom od praziluka i spanaća  i komadima paufleka.

 

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

IMG_4492
prethodna
Domaća nedeljna žuta supa i namazi od piletine, junetine i povrća
IMG_3213
sledeća
Dimljena butkica na krompiru, ukiseljeni komorač i crveni luk

Dodajte svoj komentar