Takovske doline – svinjska rebra sa krompirom

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Takovske doline – svinjska rebra sa krompirom

Sastojci

1 komad svinjskih rebara (400 g – 450 g)
1 kašičica belog bibera
1 kašičica crnog bibera
1 kašičica soli
1 kašičica mlevene začinske paprike

1 grančica majčine dušice
1 grančica svežeg ruzmarina
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
3 šargarepe srednje veličine
1 koren celera srednje veličine
1 lovorov list

5 dl bujona (supe)

1 kašika meda

2 kašike jabukovog sirćeta
ulje

Za krompir

130 g crvenog krompira
½ kašičica crnog mlevenog bibera
½ kašičice soli
1 kašičica začinske paprike
1 grančica majčine dušice

1 grančica ruzmarina

1 list lovora

1 glavica belog luka

3 kašike ulja
50 g dimljene slanine

 

Za pripremu svinjskih rebara

Svinjska rebra uvaljati dobro u navede začine. Korenasto povrće i luk iseći na na krupnije komade, svinjska rebra propržiti sa svih strana na jakoj vatri zajedno sa grančicom ruzmarina da dobije koricu a da unutra ostane živo, pa dodati povrće (pored mesa) da se zajedno proprže. Dodati malo ulja i začiniti sa malo začinske tucane paprike, solju i biberom. Naliti bujonom, preko povrća sipati med, začiniti sa malo majčine dušice i ubaciti u rernu na 180°C narednih 30 minuta. Nakon toga meso i povrće prebaciti na ringlu i na umerenoj vatri dinstati uz okretanje mesa sve dok svi sokovi iz pleha potpuno ne ispare i ostane samo sjajna glazura.

Krompir

Krompir oljuštiti i očistiti i iseći na krupnije kocke. Kada je oko 60 odsto skuvan, procediti i tako vrelog začiniti svim začinima, ubaciti u pleh, dodati glavicu belog luka isečenu na pola i grane ruzmarina, nožem iseckati sve začine da se sjedine, dodati ulje, promešati i preliti krompir. Sve blago promešati. Preko svega dodati još malo ruzmarina, majčine dušice i izlomljen lovor. U trenutku kada rebra prebacimo iz rerne na ringlu, u rernu ubaciti i krompir da se zapeče na isti vremenski period (20 minuta).

Slaninu iseći na nešto veće komade i propržiti u tiganju da bude hrskava. Prženu slaninu prebaciti na papirni ubrus da upije višak masnoće. Prvo na tanjir sipati krompir, preko njega hrskavu slaninu, pa zatim i rebra u komadu sa strane.

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

TORTA U OBLIKU KAPKEJKA (4)
prethodna
Torta u obliku kapkejka
Muckalica za minut ’’Leskovac za rucak’’ (4)
sledeća
Leskovac za ručak – mućkalica za minut

Dodajte svoj komentar