Tartaleta torta sa jagodama i bananama u čokoladi

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Tartaleta torta sa jagodama i bananama u čokoladi

Sastojci

Testo

 

300 g oštrog brašna

175 g putera

4 kašike šećera u prahu

2 jaja

2 kašike hladne vode

 

Fil

 

1 l mleka

5 kašika gustina

4 žumanca

1 vanila štapić

8 kašika šećera

100 g putera

400 g jagoda

2 banane

200 g čokolade

 

Izmešati brašno i sitno isečen puter,  zatim dodati šećer u prahu, jaja i vodu, umutiti mikserom (žice za testo). Dobiće se rastresita smesa, pa domesiti rukama u glatko testo. Kratko premesiti. Testo uviti u prijanjajuću foliju i ostaviti sat vremena u frižideru. Razvući ga na površini  posutoj brašnom, zatim ga premestiti u kalup, prstima pritisnuti testo uz rub, a višak odseći.

Staviti da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25-30 minuta. Sačekati da se skroz ohladi pa onda izvaditi iz kalupa. Za to vreme pripremiti fil.

Naseckati banana na kolutiće i jagode uzduž na polovine.  Gustin, žumanca, šećer i vanilu izmešati sa malo mleka dobro da nema grudvica, ostalo mleko staviti da prokuva. Kutlačom, malo po malo, vruće mleko dodavati u smesu od žumanaca i mutiti. Kada se sve lepo sjedini vratiti na vatru i kuvati na umerenoj temperaturi 3-5 minuta, sve vreme mešajući. Skinuti sa vatre i ostaviti sa strane da se rashladi. Za to vreme, rastopiti čokoladu na pari i dodati  puter. Uroniti gornje polovine jagoda, cele kružiće banana, staviti ih na papir za pečenje, pa na kratko u frižider da se čokolada stegne.

Kada se tart ispekao i ohladio, staviti na njega fil i peći u rerni na 180C samo da uhvati koricu. Naređati banane po ivicama i napuniti ostatak tarta jagodama. Blago ih zabosti u fil na gore, u pravcu ivice tarta, dok se ne napuni ceo.

 

Kitchen TV

prethodna
Štrudla sa rikotom, višnjama i bademom
sledeća
Trikolore rolat – musaka

Dodajte svoj komentar