Tarte fine

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Tarte fine

Sastojci

Lisnato testo
250 g mekog brašna
250 g hladnog putera
150 g hladne vode
1 kašičica soli

Prosejati brašno, umešati so, dodati puter sečen na kockice 1×1 cm, pomešati/obložiti ga sa brašnom i dodati hladnu vodu. Kratko umesiti čvrsto testo, samo da se spoji u kuglu koja se ne lepi za ruke. Oblikovati pravugaonik i obložiti pvc folijom. Ostaviti u zamrzivaču 30 minuta. Izvaditi iz zamrzivača i prebaciti na pobrašnavljenu podlogu i razvaljati u pravugaonik, preklopiti levu trećinu testa preko sredine, ponoviti sa desnom trećinom testa. Otresti višak brašna i ponoviti postupak sa oklagijom i preklapanjem. Otresti višak brašna da se ne bi kasnije u zamrzivaču natopio vlagom. Umotati u foliju i spremiti u frižider na 30 minuta ili do korišćenja.

 

Frangipane od badema
80 g putera
80 g šećera
100 g brašna od badema
30 g glatkog brašna
prstohvat soli
2 kašike amaretta
2 belanca

Otopiti puter. U posudu pomešati sve suve sastojke, umešati puter i amaretto. Na kraju dodati 1 po 1 belance da se poveže smesa. Staviti u dresir džak.

 

Voćna lepeza
4 jabuke
2 kruške
50 g šećera u prahu
1 kesica cimet šećera

Glazura i dekoracija

50 g glatke marmelade od kajsije
1 kesica preliva za torte
200 g vode
50 ml soka limuna
50 g seckanih pistaća
50 g seckanih brusnica

Jabuke i kruške iseći na polovine, seći tanke listove. Razvaljkati lisnato testo tanko, iseći na 12 kvadrata 10x10cm, staviti na pleh sa papirom za pečenje, izbockati viljuškom. Na svaki kvadrat rasporediti kremu od badema (ostaviti 1cm ivice kvadrata prazano) i na kremu složiti listiće voća. Posipati šećerom u prahu pomešanim sa cimet šećerom. Staviti u ugrejanu rernu na 200 C, 25-30 minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Prokuvati  marmeladu od kajsije sa sokom limuna, prelivom za torte i vodom,  a  još vruće tartove premazati glazurom te posipati pistaćima i brusnicama.

 

Kitchen TV

prethodna
Domaća čokolada i praline
sledeća
Petit fours

Dodajte svoj komentar