Tikvice punjene kinoom sa čatnijem od paradajza

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Tikvice punjene kinoom sa čatnijem od paradajza

Sastojci

3 tikvice

½ glavice ljubičastog luka

2 čena belog luka

½ konzerve graška

½ konzerve kukuruza šećerca

3 kašike čatnija od paradajza

150 g kinoe

100-150 ml vode

2 kašike maslinovog ulja

3 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja

 

Čatni

 1 crni luk

1 čen belog luka

60 ml jabukovog sirćeta

1 kašičica soli

2 kašičice kari začina

½ kašičice ljute začinske paprike

½ kašike gustina

½ šolje braon šećera

so i biber

1 konzerva paradajz pelata

 

Čatni od paradajza

Procediti pelat. Sok ostaviti sa strane. Grubo ga iseckati i prebaciti u dublju šerpu. Luk i beli luk sitno iseckati i propržiti na vrelom ulju da omekša. Dodati oceđeni pelat u šerpu gde je luk. Dodati  šećer, sirće, so i biber. Izmešati i staviti da proključa. Kada proključa, smanjiti temperaturu na srednju i ostaviti da se ukuva 15-20 minuta. Kada se ukuvao, dodati  ljutu začinsku papriku, kari rastvoren u malo sirćeta sa gustinom. Izmešati i ostaviti da se zgusne 2 minuta.

Tikvice izdubiti i izblanširati u kipućoj vodi 5 – 6 minuta.

Kinou isprati i ostaviti u cediljki da se prosuši.

Na maslinovom ulju od komina, na srednje jakoj temperaturi propržiti ljubičasti luk. Izmešati. Posle 2-3 minuta dodati začine, so, biber i beli luk. Dobro izmešati i dodati kinou. Kratko propržiti uz mešanje, pa dodati 100 ml vode i 2 kašike čatnija od paradajza i začiniti po ukusu. Izmešati, poklopiti i kuvati pet minuta,  pa onda skinuti poklopac da tečnost u potpunosti ispari. Kinoa treba da je do pola skuvana. Dodati grašak i kukuruz i dobro promešati.

Uključiti rernu na 200°C.

U vatrostalnu posudu ili manju tepsiju sipati  paradajz sok da prekrije dno i dodati  2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja. Preko staviti tikvice i napuniti kinoom. Višak kinoe rasporediti između tikvica.

Poprskati sve 1 kašikom hladno ceđenog maslinovog ulja i začiniti mlevenom slatkom paprikom. Prekrijte aluminijumskom folijom i pecite oko 20 minuta. Nakon toga skinuti foliju i povećajte na 220°C  i pecite još 10 minuta.

Služiti toplo uz svežu zelenu salatu.

*Pre pripreme kinoe, važno je da se zrna isperu jer sadrše saponin, gorku supstancu koja ih štite od štetočina. Saponin nije štetan za zdravlje, ali zbog gorčine može da pokvari ukus jela.

 

Keks sa marmeladom od šipka

250 g speltinog brašna

140 g putera

¼ kašičice soli

1 kašika šećera od šećerne trske

1 jaje

 

Fil

100 g oraha

3 kašike marmelade od šipka

U činiju staviti brašno i dodati šećer i so. Hladan puter iseći na kockice i dodati u činiju sa brašnom. Viljuškom izgnječiti puter, pa kada se naprave “gromuljice” polako dodati umućeno jaje i mesiti rukom.  Testo formirati u kuglu i zaviti u prijanjajuću foliju. Ostaviti u frižideru da se odmori oko 20-30 minuta. Orahe ispeći i pomešati sa 2-3 kašike marmelade od šipka. Smesa bi trebalo da je gusta i da dominiraju orasi. Rernu uključiti na 180°C.

Lagano pobrašnjaviti radnu površinu i testo oklagijom razviti u pravouganik debljine 0,5 cm. Iseći jednake pravougaonike ili kvadrate.  Fil staviti na sredinu testa, pa preklopiti drugim komadom testa. Prstima blago pritisnuti da se spoje ivice, pa onda i viljuškom preći po ivicama.

Peći u već zagrejanoj rerni oko 20 minuta, tj dok se testo ne zarumeni.

Prebaciti ih na rešetku da se ohlade i biće spremni za grickanje. Odlični su i posle nekoliko dana, samo ih čuvati dobro zatvorene.

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

IMG_0267
prethodna
Rolnice sa cimetom i ovsena kaša
IMG_0194
sledeća
Tart sa sirom i povrćem

Dodajte svoj komentar