• Home
  • Profesionalac
  • U čast Mark Pjer Vajta – teleći kotlet sa krompirom i šargarepom
U čast Mark Pjer Vajta – teleći kotlet sa krompirom i šargarepom

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

U čast Mark Pjer Vajta – teleći kotlet sa krompirom i šargarepom

Sastojci

280 g kotleta sa koskom
100 g krompira
100 g šargarepe

50 g putera
majčina dušica
ruzmarin
so
biber
Pire od celera

200 g celera

2,5 dl mleka

2 dl vode

so

biber

 

Bearnez sos

2 žumanca

½ kašičice sitno seckanog estragona
10 g svežeg peršuna
1 kašika sirćeta

sok od pola limuna
30 g putera

 

Aromatizovano ulje

 50 g đumbira

5 čenova belog luka

5 g ljute paprike
2 dl ulja

so

biber

 

Celer iseći na krupnije kocke. Prebaciti u šerpu pa naliti mlekom i vodom. Staviti da se kuva dok ne omekša.

Krompir oblikovati u željeni oblik.

U zagrejanom tiganju na malo aromatizovanog ulja pržiti krompir do zlatno žute boje. Začiniti solju i biberom. Dodati grančicu svežeg ruzmarina naliti sa malo vode i ostavti da se dinsta dok ne omekša.

Šargarepu iseći na nepravilne komade veličine zalogaja. Staviti u šerpu naliti sa malo hladne vode i dodati dve kašike aromatizovanog ulja. Staviti da se kuva.

Teleći kotlet očistiti od koske, opni ižilica, tako da ostane čist komad mesa, iseći na tri deblaj odreska, začiniti solju i biberom, nauljiti, opeći u vrelom tiganju sa dve strane da dobije koricu.Pred kraj dodati par grančica ruzmarina i 10 g maslaca i prebaciti u rernu zgrejanu na 200°C 7-10 min.

30 g maslaca staviti u šerpu da se otopi.

Sitno iseckati svež peršun, staviti u šerpu sa estragonom, dodati sirće, sok od limuna, prstohvat belog bibera. Staviti na šporet da ispari sva tečnost. Ostaviti da se hladi. Dodati žumanca, uz stalno mešanje stavljati i skidati sa vatre dok se ne dobije glatak sos. Po malo uz mešanje dodavati istopljeni maslac i nastaviti proces dok se ne potroši sav maslac. Skinuti sa vatre i presuti u hladnu posudu.

Kuvani celer ocediti i staviti u blender sa malo tečnosti u kojoj se kuvao, začiniti solju i biberom. Sitiniti dok se ne dobije kremasta tekstura. Po potrebi dodati još tečnosti u kojoj se kuvao.

Krompir i šargarepu pred serviranje vratiti na vatru, dodati maslaca, aromatizovanog ulja i grančicu ruznarina. Glazirati par minuta.

Na tanjir prvo staviti pire od celera, kotlete, pa zatim i povrće. Na kraju sos servirati preko mesa.

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

IMG_2279
prethodna
Crna pasta i morski autobus – file brancina sa crnim špagetama, lignjama i gamborima
IMG_2338
sledeća
Sajber svinjetina – svinjski vrat sa virtuelnom slaninom, mladim krompirom, aćeto kremom i džemom od luka

Dodajte svoj komentar