Zapržena čorba, restovan krompir, punjene jabuke

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Zapržena čorba, restovan krompir, punjene jabuke

Sastojci

Zapržena čorba

1 kašika slatke mlevene začinske paprike

1 kašika brašna

3 jaja

1 kašika suvog začina

4 kašike ulja

750 ml vode

Za dekoraciju

svež peršunov list

 

 

Restovan krompir

4 krompira srednje veličine

1,5 kašike ljute mlevene začinske paprike

1 glavica crnog luka

1 kašika masti

2 kašike ulja

1 kašičica soli

Za dekoraciju

svež peršunov list

 

Punjene jabuke

4 jabuke

100 g krupno samlevenih oraha

50 g šećera

1 kesica cimet šećera

1 kesica vanilin šećera

 

Dekoracija

1 kesica šlaga

125 ml mleka

3 kašike slatke pavlake

50 g margarina sa maslacem

100 g crne čokolade

100 g šećera u prahu

 

Krompir oljuštiti, oprati i staviti da se skuva u odgovarajućoj posudi. Kuvan krompir ocediti od vode, a vodu sačuvati za nalivanje čorbe i restovanog krompira. Crni luk oljuštiti i iseckati na kockice. Zagrejati šerpu odgovarajuće veličine, i sipati ulje i mast, ubaciti crni luk da se prži dok ne postane staklast.  Kuvan krompir ugnječiti, tako da ostanu komadići krompira. U izrestovan luk dodati začinsku papriku, i kratko upržiti. Smanjiti vatru, pa dodati kuvan usitnjen krompir, umešati i po potrebi nalivati sa vodom od kuvanja krompira. Posoliti. Servirati toplo i ukrasiti peršunovim listom.

Šerpu, odgovarajuće veličine, zagrejati i sipati ulje. Dodati brašno i kratko upržiti, uz mešanje varjačom. Ugasiti vatru, i dodati slatku mlevenu začinsku papriku, uz mešanje varjačom. Upaliti vatru, i kratko propržiti, pa nalivati vodom od kuvanja krompira, uz konstantno mešanje kako čorba ne bi imala grudvice. Pojačati vatru i naliti vodom. Umutiti jaja i u tankom mlazu uliti u ključalu čorbu, kako bi se formirale niti od jaja. Doterati ukus suvim začinom. Servirati toplu čorbu i ukrasiti peršunovim listom.

Jabuke oprati, izdubiti im sredinu, potom oljuštiti. Šećer pomešati sa cimet i vanilin šećerom, pa dodati u krupno mlevene orahe. U pleh odgovarajuće veličine, obložen papirom za pečenje poređati izdubljene jabuke, koje treba uviti u komade alu folije, kako fil ne bi iscureo. Jabuke napuniti filom od sećera i oraha. Peći u zagrejanoj pećnici na 200°C, 30 – 40 minuta.

Šlag umutiti sa mlekom. U manjoj šerpici otopiti deo čokolade sa margarinom i slatkom pavlakom.

Gotove jabuke dekorisati sa šlagom, rendanom i topljenom čokoladom i posuti prah šećerom.

 

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

IMG_0821
prethodna
Slovački kupus, knedle, slatka nugat činija
IMG_1053
sledeća
Kavova torta

Dodajte svoj komentar