Žemljouka, liker od jaja, nadlacke

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Žemljouka, liker od jaja, nadlacke

Sastojci

200 g starog hleba

300 ml mleka

6 kašika šećera

4 jaja

3 jabuke

100 g krem sira

50 g suvog grožđa

1 kesica cimet šećera

 

Umutiti jaja, pa dodati 4 kašike šećera i mleko. Sve mutiti žicom za mućenje dok se šećer ne rastopi. Smesu preliti preko hleba isečenog na kockice i ostaviti 30 minuta da upije tečnost. Povremeno promešati. U međuvremenu, izrendati jabuke i ostaviti malo da odstoji da puste vodu. Zagrejati rernu na 180 stepeni. U nauljen pleh staviti red hleba i preko njega razmazati sir. Ocediti jabuke od viška tečnosti i staviti ih u kalup, posuti mešavinom cimet i kristal šećera, pa rasporediti i suvo grožđe. Na vrh staviti red hleba. Peći dok ne porumeni oko 30 minuta, na 180 stepeni.

 

 

Liker od jaja

 

6 žumanaca

250 g šećera u prahu

1 kesica rum šećera

2,5 dl kondenzovanog mleka

½ l ruma

1 kašičica arome vanile

1 kesica rum šećera

 

U blender sipati žumanca, kondenzovano mleko ,prah šećer, rum, aromu vanile i rum šećer. Sve dobro umutiti i ostaviti u frižideru da se ohladi i stegne.

 

Nadlacke

Testo

250 ml mleka

250 ml vode
500 g brašna
1 kesica suvog kvasca

1 jaje

1 kašičica soli
2 kašičice šećera

 

Slatki nadev

200 g mlevenog maka

100 g prah šećera

1 kesica vanilin šećera

 

Slani nadev

300 g kremastog sira

100 g čvaraka

Umesiti testo. Prvo mlaku mešavinu mleka i vode pomešamo sa šećerom i kvascem. U brašno dodati jaje, so i kvasac i umesiti mekše testo da se ne lepi za ruke. Ostaviti da naraste. Radnu površinu posuti brašnom i premesiti testo. Razvaljkati oklagijom kao za krofne, na debljinu prsta, pa ostaviti da naraste. Čašom vaditi nadlačke. Nauljiti ili zamastiti šerpu. Poređajte nežno nadlacke.
Dodati vode, toliko da ogreznu. Poklopiti da se kuvaju. Prvih 10 minuta ne otklapati šerpu. Nakon 10 minuta proveriti i kuvati još 10 minuta.
Slatka nadlacke umakati u mleveni mak, pa u prah šećer i posuti ih sa vanilin šećerom. Slane nadlačke premazati sa sirom i posuti čvarcima.

Kitchen TV

prethodna
Polievka s palacinkovymi zvitkami – goveđi bujon, palačinke, šušćovnjike
sledeća
Brinzove pirohi, laskonky

Dodajte svoj komentar