Musaka sa kupusom, preliveni kolač, palenta

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Musaka sa kupusom, preliveni kolač, palenta

Sastojci

800 g kiselog kupusa

3 veće glavice luka

250 g svinjskog mlevenog mesa

2 jaja

2 dl pavlake za kuvanje

2 dl ulja

so

crni mleveni biber

 

Kuvana palenta

 

150 g palente

3 kašike ulja

½ l vode

kašičica soli

 

Preliveni kolač (Ljevano rejteša )

 

2 dl mleka

½ kesice suvog kvasca

3 kašike ulja

2 kašike šećera

Prstohvat soli

500 g brašna

1 jaje

2 dl vode

50 g stonog margarina

1 kesica burbon vanile

 

Nadev :

 

500 g višanja

1 kašika masti

4 kašike šećera

3 kašike brašna

 

Crni luk oljuštiti i sitno iseckati. Listove kiselog kupusa isprati, ocediti i iseći na rebarca. Zagrejati šerpu i na ulju propržiti 1/3 iseckanog crnog luka. U propržen luk dodati isečen kupus, pa sve zajedno izrestovati dok kupus ne omekša. Ako je potrebno nalivati vodom, dok se kupus ne izdinsta. U drugoj šerpi na ulju, propržiti preostali luk, potom dodati mleveno meso, malo vode, so i biber. Kada se meso i luk proprže dodati 1 jaje i sve umešati kako bi se povezalo. U odgovarajuću tepsiju, na malo ulja, ređati naizmenične slojeve kupusa i mesa. Završni sloj treba da bude od udinstanog kupusa. Umešati pavlaku za kuvanje sa jajetom i posoliti, potom naliti preko složene musake. Peći u zagrejanoj rerni na 220°C  30 minuta.

U odgovarajućoj šerpi zagrejati vodu za kuvanje palente. Posoliti i dodati ulje. Kada provri umešati palentu i kuvati na tihoj vatri dok se ne dobije gušća palenta.

Musaku od kupusa služiti na palenti.

U posudu sa brašnom dodati mleko, prstohvat soli, šećer, suvi kvasac, ulje i jaje. Umešati mikserom i dodati 2 dl vode. Dobijena masa treba da bude malo gušća od mase za palačinke. Odgovarajući dublji pleh ili tepsiju premazati margarinom i izliti testo. Višnje ocediti i rasporediti po testu. Pomešati mast, šećer i brašno u rastresitu mešavinu i posuti preko višanja. Peći u zagrejanoj pećnici na 200°C , 20- 30 minuta. Prohlađen, ispečen kolač, seći na komade servirati i posuti burbon vanil šećerom.

 

Kitchen TV

prethodna
Punjeni paradajz, krompir pire, knedle od kuvanog testa
sledeća
Pileća čorba, pile u pavlaci, višnje u slatkoj pavlaci

Dodajte svoj komentar