Čokoladna pletenica

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Čokoladna pletenica

Sastojci

2 dl mleka

100 g margarina ili putera

2 kašike šećera

4 štangle čokolade

1/2 paketića sirovog kvasca

350 g brašna

na vrh noža soli

1 kašika kakaoa

džem ili slatko (za filovanje)

šećer u prahu (za posipanje)

 

Mleko pomešajte sa šećerom i smlačite. U mlako mleko dodajte margarin i čokoladu i mešajte dok se ne otope. Zatim dodajte izmrvljeni kvasac i promešajte (nemojte da mleko bude vrelo da ne ubije kvasac). Brašno pomešajte sa kakaom i dodajte so. Pomešajte brašno sa pripremljenim čokoladnim mlekom i zamesite testo.

Ostavite testo na sobnoj temperaturi oko pola sata. Premesite testo i oklagijom razvijte u jednu veliku kocku.

VLUU L100, M100 / Samsung L100, M100
VLUU L100, M100 / Samsung L100, M100

“kocku” koju ste napravili od testa presecite na tri dela. Svaki deo po dužini filujte džemom ili čime volite.

Svaki deo urolajte.

Urolajte da budu jednaki.

Od urolanih delova pravite pletenicu.

VLUU L100, M100 / Samsung L100, M100
VLUU L100, M100 / Samsung L100, M100

Pletenicu prebacite u pleh obložen pek-papirom i ostavite da stoji 20 minuta. Pecite pletenicu u zagrejanoj rerni na 250 stepeni oko 15-20 minuta. Pečenu pletenicu izvadite iz rerne, pokrijte krpom i par minuta ostavite tako da omekša. Zatim pospite šećerom u prahu i poslužite.

Pletenicu poslužite toplu uz šolju mleka za doručak ili užinu.

Vreme pripreme: 100 minuta

Adilja Hodža

prethodna
Afrički čokoladni keksići sa crnim biberom
sledeća
Recept dana: Panetone

Dodajte svoj komentar