Slovački gulaš, mlečne knedle, biskupski hleb

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Slovački gulaš, mlečne knedle, biskupski hleb

Sastojci

Slovački gulaš

 

500 g goveđeg mesa od grudi

1 dl ulja

3 glavice crnog luka

500 g krompira

1 praziluk

½ kašičice kima

1 kašičica ljute mlevene začinske paprike

so po ukusu

voda za nalivanje

 

Mlečne knedle

 

1 jaje

1 dl mleka

prstohvat soli

4 kašike brašna

 

Biskupski hleb

 

6 jaja

120 g šećera

100 g suvog grožđa

1 kesica rum šećera

50 g mlečne čokolade

50 g oraha

120 g kukuruznog  brašna

kora 1 limuna

50 g stonog margarina

100 g crne čokolade

2 kašike ulja

100 ml slatke pavlake

1 šlag

125 ml mleka

1 dekor zvezdice

 

Crni luk oljuštiti i sitno iseckati. Praziluk očistiti, oprati i iseći na kolutove. Meso iseći na kockice. Krompir oljuštiti, oprati i iseći na kockice. U zagrejanu šerpu sipati ulje i ubaciti luk i praziluk da se proprže. Kada se luk proprži, ubaciti meso i sve kratko upržiti. Kada meso i luk omekšaju dodati začinsku papriku, kim i so. Kratko upržiti i naliti vodom da meso ogrezne. Kada gulaš ukrčka dodati krompir i nastaviti kuvanje na tihoj vatri.

U brašno za knedle dodati jaje, so i umešati viljuškom uz postepeno dodavanje mleka u ujednačenu žitku masu. Masa za mlečne knedle treba da bude malo gušća od mase za palačinke. Kašikom sipati knedle u gulaš i kuvati dok knedle ne isplivaju, a  potom služiti.

Orahe krupno samleti ili grubo preseckati. Suvo grožđe preseckati i posuti rum šećerom. Odvojiti belanca od žumanaca. Ulupati belanca u čvrst šam i dodavati kašiku po kašiku šećera. U umućen šam dodati, orahe, kukuruzno brašno, koru limuna, suvo grožđe sa rum šećerom, preseckanu mlečnu čokoladu. Sve nežno umešati špatulom, pa dodati umućena žumanca. Kalup za kuglof premazati otopljenim ili omekšalim margarinom i posuti brašnom. Izliti smesu za biskupski hleb u pripremljen kalup i peći na 180°C, sat vremena.

Otopiti čokoladu sa slatkom pavlakom i malo ulja. Umutiti šlag sa 125 ml mleka i prebaciti u dresir džak sa nastavkom po želji. Gotov biskupski hleb ostaviti da se prohladi, pa ga preliti sa otopljenom čokoladom, posuti dekor zvezdicama i ukrasiti šlagom.

 

 

Kitchen TV

prethodna
Uskršnja krompir salata, zelena uskršnja torta
sledeća
Grašak sa piletinom, krem od jagoda sa pirinčem

Dodajte svoj komentar