Uskršnja krompir salata, zelena uskršnja torta

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Uskršnja krompir salata, zelena uskršnja torta

Sastojci

500 g krompira
3 jaja
2 šargarepe
1 glavica crnog luka
100 g graška iz konzerve
300 g kornišona
Preliv

100 ml neutralne pavlake
2 kašike kisele pavlake
1 kašika senfa
450 g majoneza
so i biber

U jednoj šerpi skuvati krompir i šargarepu a u drugoj jaja.

Kuvani krompir iseći na kockice, a šargarepu na kolutiće i prebaciti u činiju za mešanje. U tu posudu dodati sitno seckani crni luk, kornišone seckane na kolutove, grašak, jaja isečena na kolutove.

U drugu posudu sipati majonez, kiselu i neutralnu pavlaku, senf  i malo bibera. Sve dobro promešati dok se sastojci ne sjedine i time preliti sastojke u drugoj činiji. Sve dobro promešati laganim mešanjem. Na kraju posoliti po ukusu.


Zelena uskršnja torta

Kora

6 jaja
200 g šećera
1 kesica vanilin šećera
250 g brašna tip 400
250 g brašna tip 500
1 kesica praška za pecivo
450 g zaleđenog spanaća
Fil
500 g sremskog sira
500 ml slatke pavlake
200 g šećera u prahu
2 kesice vanilin šećera
2 kesice kremfix
Za dekoraciju
150 g ratluka
300 g bele čokolade
2 kapi plave boje za kolače
2 kapi žute boje za kolače
2 kapi crvene boje za kolače
dekor mix perle

cvetići ukrasni mix

 

Spanać odmrznuti  i ocediti.

Odvojiti belanca od žumanaca, a belanca umutiti u čvrst sneg uz dodavanje šećera. U sneg dodati žumanca i dobro umutiti mikserom.  U smesu dodati oceđen spanać i opet dobro umutiti.  Kesicu praška za pecivo podeliti i pomešati sa oštrim i mekim brašnom, pa dobro promešati. Nastaviti mešanje uz postepeno dodavanje brašna.

Standardni pleh za rernu obložiti papirom za pečenje i presuti testo  u pleh, špatulom ga rasporediti po celom plehu ravnomerno. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C 50-60 minuta. Kada se ispeče kora mora potpuno da se ohladi i od nje se kalupom ili nekom modlom iskroje tri okrugle kore.

Za fil slatku pavlaku sa vanilin šećerom umutiti u čvrst sneg, dodati sremski sir. Nastaviti mešanje uz dodavanje prah šećera i na kraju dve kesice kremfixa. Mešati dok fil ne postne vazdušast a čvrst.

Slaganje torte počinje sa korom na koju se nanese deo fila i tako se nastavi  dok se ne potroše kore, a ostatak krema iskoristiti za dekoraciju torte. Torta mora pre ukrašavanja da odstoji u frižideru barem 2 h da se stegne.

Ostatak od sečenja kora staviti u blender i usitniti u mrve. Tim mrvama posuti tortu sa svih strana.

Ratluk rukama zamesiti  i od njega napraviti dekoraciju željenog oblika.

Otopiti belu čokoladu i podeliti na tri dela. U svaku posudu sa otopljenom belom čokoladom dodati malo boje za kolače i u u to umakati jaja od ratluka.  Dekorisati  tortu farbanim jajima od ratluka, dekorativnim jestivim perlama i ukrasnim cvetovima za torte.

 

Kitchen TV

prethodna
Čorba od bundeve
sledeća
Slovački gulaš, mlečne knedle, biskupski hleb

Dodajte svoj komentar