Čorba od bundeve i bezglutenski krekeri

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Čorba od bundeve i bezglutenski krekeri

Sastojci

400 g bundeve

1 jabuka

½ glavice crnog luka

2 čena belog luka

1 kašika maslinovog ulja za prženje

500 ml vode

1 povrtna kocka za supu

1 dl mlečne pavlake za kuvanje

4 kašike kuvanog kukuruza šećerca

¼ kašičice ljute začinske paprike

prstohvat soli

prstohvat bibera

30 g pečenog lešnika

 

Bundevu iseći na kockice približno iste veličine. Jabuku oljuštiti i iseći na veće kocke. Luk iseći na režnjeve, a beli luk sitno iseckajte. Na srednje jakoj temperaturi zagrejati maslinovo ulje. Pržiti bundevu oko 5-6 minuta, dok se blago ne zarumeni. Dodati crni i beli luk, pržiti 2 minuta, promešati nekoliko puta, pa  dodati jabuku. Izmešati dobro i nastaviti sa prženjem 5-6 minuta uz povremeno mešanje. Naliti vodom, poklopiti i ostaviti da se kuva dok bundeva u potpunosti ne omekša. Kada  bundeva  omekša, skloniti sa šporeta i izmiksati sve štapnim mikserom. Vratiti na ringlu i korigovati gustinu vodom. Dodati kukuruz. Izmešati, dodati 3 kašike pavlake za kuvanje i kuvati još 3-4 minute.

Ukrasiti pre služenja pavlakom za kuvanje i  pečenim lešnicima. Služiti toplo.

 

Bezglutenski krekeri

 

100 g integralnog susama

100 g semenki bundeve

100 g semenki suncokreta

50 g semenki lana

75 g kukuruznog griza

½ kašičice soli

½ kašičice mlevene slatke začinske paprike

1 kašičica crnog luka u granulama

1 kašičica meda

200 ml vrele vode

50 ml maslinovog ulja

 Pomešati sve suve sastojke, pa preliti vrelom vodom i dodati ulje i med. Dobro izmešati i ostaviti sa strane 15 minuta da se natopi.

Uključiti rernu na 150 °C.

Tepsiju dimenzija 30X40cm obložiti  papirom za pečenje i utapkati smešu za krekere u jednom, tankom sloju (najviše  2mm).

Peći  u zagrejanoj rerni 1sat (na 45 minuta proveriti da li je pečeno).  Kada su krekeri ispečeni, pažljivo, zajedno sa papirom, prebaciti ih na rešetku da se u potpunosti ohlade.  Izlomiti ih na nepravilne komade i čuvati u hermetički zatvorenoj tegli.

Kitchen TV

prethodna
Javorka Filipović: Gibanica sa pečenim korama ili šumadijska gibanica
sledeća
Falafel sa cveklom i salata sa prelivom od tahinija

Dodajte svoj komentar