Kuća od medenjaka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Kuća od medenjaka

Sastojci

530 g brašna

1 kašika cimeta

½ kašičice sode bikarbone

1 prašak za pecivo

120 smeđeg šećera

250 g meda

125 g margarina

po ½ kašičice đumbira, karanfilića i star anisa

 

Rojal masa

 

3 belanca

500 g šećera u prahu

boja za kolače, zelena i crvena

 

Dekoracija

 300 g crvene fondan mase

50 g kokosovog brašna

11-sa-slatkim-na-ti-kuca-od-medenjaka-24 11-sa-slatkim-na-ti-kuca-od-medenjaka-18

Otopiti na tihoj vatri med, margarin i smeđi šećer, sve suve sastojke pomešati, dodati otopljenu masu i zamesiti kompaktno testo. Rastanjiti testo, pa krojiti po šablonu kućicu, ili aušteherima (modlama) vaditi željene oblike. Peći u rerni 10-ak minuta na 180 stepeni. Kada svi delovi kućice budu pečeni i ohlađeni, napraviti rojal masu – ručno viljuškom mutiti belanca i postepeno dodavati prah šećer, dok se ne dobije lepa gusta kompaktna masa koja će služiti kao lepak za sastavljanje kućice. Lepiti stranice kućice rojal masom, kada se sve zalepi ostaviti da se malo prosuši. Za to vreme tanko razvući crvenu dekor masu i okruglim aušteherom vaditi krugove pa ih preseći na pola. Lepiti polukrugove na krov kućice koji će imitirati crep. Između sastava puniti rojal masom koja će na kraju izgledati kao sneg na krovu kuće. Malo nakvasiti ruke vodom pa poprskati krov i posuti kokosom. Deo rojal mase obojiti u zeleno, deo u roze, pa na prozorima uraditi ukrase.

Od ove mase se mogu praviti i ukrasi za novogodišnju jelku, postupak je isti rastanjiti masu oklagijm i raznim novogodišnjim aušteherima vaditi testo (jelka, deda mraz, zvonce, pahulja …), peći i ukrasiti rojal masom.

Kitchen TV

prethodna
Rigojanči
sledeća
Pečeni čiz

Dodajte svoj komentar