Mlečnica i pita sa žitom

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Mlečnica i pita sa žitom

Sastojci

Mlečnica

  • ½ kašičice cimeta
  • 1 kg bundeve
  • 2 dl mleka
  • 3 kašike meda

Dekoracija

  • 200 g mix crvenog voća

 

Način pripreme:

  1. Iseći kriške bundeve na kocke 5×5 cm i peći je u rerni na 180° C dok ne omekša, a najmanje 30 minuta. Po potrebi prekriti bundevu aluminijumskom folijom da ne izgori.
  2. Pečenu bundevu odvojiti od kore i prebaciti u posudu odgovarajuće veličine.
  3. Usitniti bundevu da se dobije kašasta masa u koju lagano dodati mleko. Na kraju zasladiti medom i začiniti cimetom.
  4. Dekorisati sa mix crvenim voćem i servirati ohlađeno.

 

Pita sa žitom i orasima

  • ½ kg kora za pitu
  • 300 g kuvanog žita
  • 150 g mlevenih oraha
  • 1,5 dl ulja

Sirup

  • 3 dl vode
  • 200 g šećera

 

Način pripreme:

  1. Nekuvano žito isprati, pa ga naliti vodom i ostaviti da prenoći. Skuvati žito i ostaviti da se ohladi.
  2. Dobro nauljen pleh obložiti korama za pitu. Preko obloženih kora ređati zgužvane kore kao za gibanicu, a preko njih posipati fil od oraha i žita dok se ne utroši, sve to lagano prelivati uljem. Poslednju koru iskoristiti za pokrivanje pite.
  3. Peći na temperaturi od 180° C, 20-ak minuta dok pita ne porumeni.
  4. Od šećera i vode napraviti sirup za prelivanje pite, tako što ćemo vodu i šećer prokuvati.
  5. Ispečenu pitu preliti sa sirupom, ostaviti da odstoji i da se ohladi. Servirati je ohlađenu.

Lepi Brka

Lepi Brka je svet proputovao na najbolji način, uvek u blizini kvalitetne kuhinje.

prethodna
Čokoladni sufle
sledeća
Paketi sa pirinčem i bananom

Dodajte svoj komentar