Praznična zvezda sa ajvarom

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Praznična zvezda sa ajvarom

Sastojci

Testo

600 g brašna

50 g brašna za posipanje

1 kesica suvog kvasca

1 kašika šećera

prstohvat soli

20 ml mlake vode za kvasac

200 ml mleka

55 g margarina

1 jaje

 

Za premazivanje testa

150 g ajvara

1 žumance

 

U toplu vodu staviti kvasac da naraste. U drugoj posudi pomešati  toplo mleko, 1  jaje, margarin, šećer, so.  U odgovarajućoj činiji staviti brašno i već narasli kvasac, pa odmah zatim i rastopljen margarin sa ostalim sastojcima. Posuti brašnom radnu površinu i mesiti dok ne postane glatko i elastično. Ostaviti 30 minuta na toplom da naraste. Vratiti na površinu za rad, premeriti i podeliti na 4 dela. Razvući testo tanko, sva 4 dela u okrugao oblik, obima oko 24 cm. Na papir za pečenje prebacite jedan deo testa. Premazati ajvarom, ali ostaviti ivice nenamazane (oko 1 cm) i poklopiti drugim delom testa, pa opet premazati ajvarom i poklopiti poslednjim delom. Na sredinu staviti čašu i okolo izrezati testo na 16 delova do čaše. Uzeti rukama dva dela (dva trougla) i uvrteti ih dva puta, spolja ka unutra. Ponavljati dok se svi delovi ne uvrte. Spojiti ivice uvijenih parova u krak. Premazati zvezdu umućenim žumancetom i staviti na pleh za pečenje. Ostaviti na toplom 30 minuta da naraste. Peći na 180°C oko 20-25 minuta.

 

Umak od sira i ajvara

2 kašike ajvara

100 g feta sira

so

biber

Umešati fetu i ajvar, začiniti po ukusu solju i biberom i poslužiti uz prazničnu zvezdu.

Kitchen TV

prethodna
Krofne
sledeća
Ćufte od seckanog mesa u luku i slanini

Dodajte svoj komentar