Sastojci
Pogačice
600 g brašna
100 ml mleka
200 ml jogurta
1 kesica suvog kvasca
2 kašike šećera
1 kašičica soli
2 jaja
100 ml ulja
margarin za mazanje
1 jaje za premazivanje
Sos
100 ml paradajz pirea
50 ml crnog vina
3 kašike soja sosa
1 kašika meda
1 kašika smeđeg šećera
1 kašičica bibera
Za prženje
ulje
300 g dimljene bele vešalice
1 praziluk
Nadev za pogačice
domaći malidžano
50 g gorgonzole
U mlako mleko sa kašičicom šećera staviti kvasac da naraste. U činiju sipati brašno, so, šećer, jaja, ulje i pripremljen kvasac, pa testo u početku mesiti varjačom. Dodati postepeno jogurt i brašno i mesiti dok ne bude glatko. Ostaviti da naraste 20 minuta na toplom mestu.Testo rastanjiti na debljinu od oko 1 cm, premazati margarinom i uviti u rolat. Napraviti od njega 8 loptica, tako da deo sa margarinom bude zatvoren. Podmazati pleh i naređati testo. Pokriti i ostaviti još 15-ak minuta. Premazati jajetom i peći na 200°C, 30 minuta.
U šerpicu staviti paradajz pire, soja sos, med, smeđi šećer, vino i začine po želji, uz mešanje pustiti da proključa i skloniti sa vatre. Naseckati belu dimljenu vešalicu na trakice i praziluk na kolutove. Kratko propržiti praziluk dok ne dobije lepu karamel boju i odmah zatim dodati belu vešalicu, pa je kratko izgrilovati da dobije boju sa obe strane. Izvaditi pogačice iz rerne i ostaviti ih par minuta. Raseći pogačicu, mazati sa domaćim maliđanom, u nju ubaciti vešalicu sa prazilukom, kuvani sos i izmrviti gorgonzolu. Servirati na dasci.