Švajcarski kolač od oraha

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Švajcarski kolač od oraha

Sastojci

Testo

  • 400 g brašna
  • 200 g margarina
  • 50 g šećera
  • ½ kašičice soli
  • 1 dl vode
  • rendana kora od limuna i pomorandže

Fil

  • 200 g šećera
  • 2 kašike vode
  • 400 g oraha
  • 100 g badema
  • 1 ½ dl pavlake za kuvanje
  • 3 kašike meda

Ostale namirnice

  • 1 jaje
  • 2 kašike neutralne pavlake (pavlake za kuvanje)

Dekoracija

  • prah šećer
  • brusnica

 

Način pripreme:

  1. U brašno dodati hladan margarin i so pa mikserom, na kome su metlice za testo, sjediniti namirnice. Dodati šećer i rendane koru od limuna i pomorandže. Promeniti metlice (staviti obične), pa namirnice mutiti još nekoliko minuta. Zatim dodati hladnu vodu, pa rukama umesiti glatko i elastično testo. Prekriti ga prijanjajućom folijom, te odložiti u frižider da odstoji minimum 1 h (idealno je preko noći).
  2. Napraviti fil: na jakoj vatri karamelizovati šećer sa dodatkom 2 kašike vode. Dodati krupno mlevene orahe i bademe. Promesati, pa dodati pavlaku za kuvanje i med. Sve krčkati na umerenoj temperaturi svega 10 minuta. Ostaviti da se fil prohladi.
  3. Odležalo testo podeliti na 2 dela. Razvući ih oklagijom na veličinu prečnika posude za pečenje. U posudu staviti donju koru, po njoj rasporediti fil pa prekriti gornjom korom. Umutiti jaje sa pavlakom pa premazati kolač.
  4. Zagrejati pećnicu na 200° C te peći kolač 30 minuta. Gotov kolač ukrasiti šećerom u prahu i brusnicama.

Lepi Brka

Lepi Brka je svet proputovao na najbolji način, uvek u blizini kvalitetne kuhinje.

prethodna
Novogodišnje pile punjeno kestenom
sledeća
Indijski Kebab

Dodajte svoj komentar