Sastojci
Perece
- ⅓ pakovanja kvasca
- kašika žutog šećera
- kašičica soli
- 3 dl vode
- 500 g brašna
- kesica sode bikarbone
- kašika mlečnog margarina
- 30 g krupne morske soli
- 1 l vode za kuvanje
Sirni namaz
- 100 g bavarskog sira sa plavom plesni
- kašika margarina
- 2 kašike sirnog namaza
- 0,3 dl piva
- ½ kašičice paprike
- ½ kašičice bibera
- vlašac po ukusu
Način pripreme:
(Za 12 komada)
- U šolju tople vode staviti kvasac šećer i so da kvasac “proradi”. Zamesiti testo i ostaviti da naraste, oko 30 minuta.
- U plitkom loncu zagrejati litar vode u kojoj se ratopi soda bikarbona.
- Kada je testo naraslo premesiti ga i podeliti na 12 jednakih delova. Od svakod dela napraviti “glistu” dužine 50 cm. Oblikovati u perecu i svaku potopiti u rastvor sode bikarbone, posuti krupnom solju. Ostaviti na plehu 10-15 minuta.
- Peći u rerni na 230°C 10-15 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju. Izvaditi iz rerne i premazati rastopljenim margarinom.
- Sve sastojke za sirni namaz staviti u posudu i štapnim blenderom dobro sjediniti i začiniti. Servitati dekorisano mladim lukom i svežim začinskim biljem.