Sastojci
750 g krompira
200 g glatkog brašna
1 kašičica soli
1 jaje
250 g brinza (meki ovčiji sir)
100 g putera
200 g dimljene slanine
250 ml kisele pavlake
1 struk mladog luka
Skuvati krompir u ljusci, pa ga oljuštiti. Kada se ohladi, odvojiti 150 g krompira za punjenje. Izrendati na rende, dodati 50 g putera, malo soli, promešati, a zatim dodati 250 g brinze, seckani mladi luk i polovinu kisele pavlake, kao i deo seckane slanine. Posoliti. Promešati i punjenje je spremno.
Ostatak krompira izrendati. Posoliti, dodati jaje, so i brašno. Umesiti testo. Razviti na debljinu 2 mm. Šoljom iseći krugove. Staviti punjenje na svaki krug, presaviti ivice i pritisnuti viljuškom. Kuvati ih u slanoj vodi sa uljem oko 6 minuta.
U odgovarajućoj šerpici propržiti seckanu slaninu. Gotove brinzove pirohe ocediti i staviti na tanjir, preliti razmućenom pavlakom i posuti seckanom slaninom.
Laskonky
Testo
6 belanaca
330 g kristal šećera
1 kesica vanilin šećera
sok od ½ limuna
170 g kokosa
2 kašike oštrog brašna
100 g šećera u prahu
Krem
150 g kristal šećera
100 ml vode
400 ml mleka
1 ½ kesica pudinga sa ukusom karamele
250 g putera
Staviti kristal šećer i belance u posudu koju možete staviti na paru. Na početku malo izmiksati, a zatim staviti na paru i nastaviti s miksanjem dok belanca ne budu dovoljno čvrsta. Zatim ubaciti sok od limuna, brašno, šećer u prahu i kokos. Lagano i ujednačeno izmešati špatulom. Stavljati na pleh, odnosno na pek papir u oblicima koje želimo. Jedna kašika za jednu koricu. Peći, odnosno sušiti 15 minuta na 120 stepeni, a onda smanjitii na 70 stepeni i sušiti oko 35 minuta.
Za krem otopiti šećer na karamel, dodati toplu vodu, a kada se sve to rastopi dodati mleko i zatim puding od karamele razmućen u malo mleka. Kad se ohladi dodati puter. Dobro umutiti. Strana na kojoj su se pekle laskonky služi za nanošenje krema. Polovinu Laskonki dekorisati kremom iz dresir kese i poklopiti ih preostalim polovinama.