Brinzove pirohi, laskonky

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Brinzove pirohi, laskonky

Sastojci

750 g krompira

200 g glatkog brašna

1 kašičica soli

1 jaje

250 g brinza (meki ovčiji sir)

100 g putera

200 g dimljene slanine

250 ml kisele pavlake

1 struk mladog luka

 

Skuvati krompir u ljusci, pa ga oljuštiti. Kada se ohladi, odvojiti 150 g krompira za punjenje. Izrendati na rende, dodati 50 g putera, malo soli, promešati, a zatim dodati 250 g brinze, seckani mladi luk i polovinu kisele pavlake, kao i deo seckane slanine. Posoliti. Promešati i punjenje je spremno.

Ostatak krompira izrendati. Posoliti, dodati jaje, so i brašno. Umesiti testo. Razviti na debljinu 2 mm. Šoljom iseći krugove. Staviti punjenje na svaki krug, presaviti ivice i pritisnuti viljuškom. Kuvati ih u slanoj vodi sa uljem oko 6 minuta.

U odgovarajućoj šerpici propržiti seckanu slaninu. Gotove brinzove pirohe ocediti i staviti na tanjir, preliti razmućenom pavlakom i posuti seckanom slaninom.

 

 

Laskonky

Testo

6 belanaca

330 g kristal šećera

1 kesica vanilin šećera

sok od ½ limuna

170 g kokosa

2 kašike oštrog brašna

100 g šećera u prahu

 

Krem

150 g kristal šećera

100 ml vode

400 ml mleka

1 ½ kesica pudinga sa ukusom karamele

250 g putera

 

Staviti kristal šećer i belance u posudu koju možete staviti na paru. Na početku malo izmiksati, a zatim staviti na paru i nastaviti s miksanjem dok belanca ne budu dovoljno čvrsta. Zatim ubaciti sok od limuna, brašno, šećer u prahu i kokos. Lagano i ujednačeno izmešati špatulom. Stavljati na pleh, odnosno na pek papir u oblicima koje želimo. Jedna kašika za jednu koricu. Peći, odnosno sušiti 15 minuta na 120 stepeni, a onda smanjitii na 70 stepeni i sušiti oko 35 minuta.

Za krem otopiti šećer na karamel, dodati toplu vodu, a kada se sve to rastopi dodati mleko i zatim puding od karamele razmućen u malo mleka. Kad se ohladi dodati puter. Dobro umutiti. Strana na kojoj su se pekle laskonky služi za nanošenje krema. Polovinu Laskonki dekorisati kremom iz dresir kese i poklopiti ih preostalim polovinama.

Kitchen TV

prethodna
Žemljouka, liker od jaja, nadlacke
sledeća
Harulja sa krompirom i tikvicama, rajski kolač

Dodajte svoj komentar