Sastojci
Harulja sa krompirom i tikvicama
400 g brašna
1 kašičica soli
2 jaja
2 krompira
2 tikvice
1 kesica praška za pecivo
½ veze mirođije
nekoliko listova peršuna
mleveni biber
50 ml ulja
Izrendati svež krompir. Izrendati tikvice.Pomešati brašno, prašak za pecivo, 2 jaja, so i vodu. Napraviti testo malo gušće od testa za palačinke. U pola smese ubaciti rendani krompir, promešati, dodati biber, a u drugu polovinu smese dodati tikvice i malo seckane mirođije. Nauljiti dva pleha. Izliti mase za harulju i peći na 200 stepeni 15 minuta. Gotove prohlađene harulje iseći na komade i ukrasiti listovima peršuna i mirođije.
Rajski kolač
Žuti biskvit
8 žumanaca
250 g putera
240 g šećera
½ kesice praška za pecivo
280 g brašna
Beli biskvit
8 belanaca
320 g šećera
1 kašičica gustina
2 prstohvata soli
1 kašika soka od limuna
Krem od malina
500 g smrznutih malina
700 ml soka od pomorandže
2 kesice pudinga sa ukusom slatke pavlake
5 kašika šećera
Šlag
2 kesice šlag pene
1 l slatke pavlake
4 kašike šećera
Odvojiti žumanca od belanaca.
Puter kremasto umutiti. Postepeno dodavati šećer, uz konstantno mućenje mikserom. Postepeno dodavati žumanca i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Belanca umutiti uz postepeno dodavanje šećera. Iscediti kašiku limuna i dodati kašičicu gustina. Umutiti i dodati malo soli.
Na pek papir sipati žutu smesu na veliki pleh, a preko nje belu smesu. Peći na 180 stepeni oko 25 minuta.
Za krem od malina pomešati sadržaj kesice pudinga sa šećerom i sokom od pomorandže. Sve umešati i sipati u odgovarajuću šerpu. Kuvati uz konstantno mešanje žicom dok se ne zgusne. Dodati maline i umešati. Sipati u odgovarajuću posudu, prekriti providnom folijom i ostaviti da se prohladi.
Šlag pomešati sa šećerom i naliti slatkom pavlakom. Umutiti.
Pečenu i ohlađenu koru preseći na pola. Prvu koru staviti na tanjir i preliti kremom od malina, potom naneti sloj šlaga, prekriti drugom korom i premazati šlagom, pa preliti filom od malina. Ostaviti u frižideru da se ohladi i stegne pre služenja.