Sastojci
250 g svežeg sira
300 g glatkog brašna
2 jaja
2 kašike šećera u prahu
1 kašičica sode bikarbone
30 g putera
50 ml arome ruma
so
200 ml mleka
200 ml ulja
1 kesica vanilin šećera
1 l suncokretovog ulja za prženje
1 kesica burbon vanila šećera
50 g šećera u prahu za posipanje
U posudu sa brašnom dodati jaja, omekšao puter, 2 kašike šećera u prahu, vanilin šećer, sodu bikarbonu, sir, ulje, mleko, aromu ruma i posoliti. Umesiti testo ručno ili mikserom, potom ga ostaviti da odstoji u frižideru 2 sata da se ohladi i stegne. Kada testo odstoji u frižideru premesiti ga sa dodatkom brašna, na radnoj površini i istanjiti oklagijom na debljinu od 0,5 cm. Seći na kvadrate 5 cm x 5 cm. Potom zaseći nožem svaki kvadrat na sredini i krajeve testa uviti ka centru. U zagrejanom tiganju, u dubokom ulju, pržiti fanky do zlatnobraon boje. Izvaditi ih na kuhinjski ubrus, da se ocede od viška masnoće. Služiti uz slatko od višanja i posuti mešavinom prah šećera i burbon vanila šećera.
Slatko od višanja
500 g višanja
500 g šećera
50 ml vode
U šerpu odgovarajuće veličine sipati šećer i vodu. Ostaviti na vatri da se šećer istopi i kratko ukuva, potom dodati očišćene višnje. Ostaviti na tihoj vatri da slatko ukuva, uz povremeno uklanjanje pene. Kuvati minimum 45 minuta.
Sutlijaš
200 g pirinča
500 ml vode
500 ml mleka
50 g suvog grožđa
prstohvat soli
8 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kesica cimet šećera
Sipati pirinač u šerpu i naliti vodom da ogrezne. Posoliti. Kada voda ispari naliti mlekom i dodati šećer, vanillin šećer i suvo grožđe. Ostaviti da ukuva i da se zgusne. Sipati u čaše za služenje. Posuti cimet šećerom.