Fanky, slatko od višanja, sutlijaš

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Fanky, slatko od višanja, sutlijaš

Sastojci

250 g svežeg sira

300 g glatkog brašna

2 jaja

2 kašike šećera u prahu

1 kašičica sode bikarbone

30 g putera

50 ml arome ruma

so

200 ml mleka

200 ml ulja

1 kesica vanilin šećera

1 l suncokretovog ulja za prženje

1 kesica burbon vanila šećera

50 g šećera u prahu za posipanje

 

U posudu sa brašnom dodati jaja, omekšao puter, 2 kašike šećera u prahu, vanilin šećer, sodu bikarbonu, sir, ulje, mleko, aromu ruma i posoliti. Umesiti testo ručno ili mikserom, potom ga ostaviti da odstoji u frižideru 2 sata da se ohladi i stegne. Kada testo odstoji u frižideru premesiti ga sa dodatkom brašna, na radnoj površini i istanjiti oklagijom na debljinu od 0,5 cm. Seći na kvadrate 5 cm x 5 cm. Potom zaseći nožem svaki kvadrat na sredini i krajeve testa uviti ka centru. U zagrejanom tiganju, u dubokom ulju, pržiti fanky do zlatnobraon boje. Izvaditi ih na kuhinjski ubrus, da se ocede od viška masnoće. Služiti uz slatko od višanja i posuti mešavinom prah šećera i burbon vanila šećera.

 

Slatko od višanja

 

500 g višanja

500 g šećera

50 ml vode

 

U šerpu odgovarajuće veličine sipati šećer i vodu. Ostaviti na vatri da se šećer istopi i kratko ukuva, potom dodati očišćene višnje. Ostaviti na tihoj vatri da slatko ukuva, uz povremeno uklanjanje pene. Kuvati minimum 45 minuta.

 

 

Sutlijaš

200 g pirinča

500 ml vode

500 ml mleka

50 g suvog grožđa

prstohvat soli

8 kašika šećera

1 kesica vanilin šećera

1 kesica cimet šećera

 

Sipati pirinač u šerpu i naliti vodom da ogrezne. Posoliti. Kada voda ispari naliti mlekom i dodati šećer, vanillin šećer i suvo grožđe. Ostaviti da ukuva i da se zgusne. Sipati u čaše za služenje. Posuti cimet šećerom.

Kitchen TV

prethodna
Harulja sa krompirom i tikvicama, rajski kolač
sledeća
Chest nut

Dodajte svoj komentar