Sastojci
Za 8 osoba
Kora
250 ml sojinog mleka
1 kašika jabukovog sirćeta
130 g ovsenog brašna
150 g pšeničnog brašna
300 g žutog šećera
2 kašike kakao praha
2 kašičice praška za pecivo
1,5 kašičica sode bikarbone
½ kašičice soli
½ kašičice cimeta
1 banana
120 ml espreso kafe
120 ml kokosovog ulja
1 kašičica vanila ekstrakta
Fil
300 g pečenih lešnika
300 g svežih urmi
50 g kakao praha
450 ml sojinog mleka
1 kašičica vanila ekstrakta
1 kašika kokosovog ulja
100 g crne čokolade
Dekoracija
100 g jagoda
50 g čija semenki
50 g badema
50 g crne čokolade
Premazati 2 okrugla kalupa od 20 cm uljem i na dno staviti papir za pečenje isečen u odnosu na dno kalupa. U činiji pomešati sojino mleko sa jabukovim sirćetom i ostaviti sa strane da se blago zgrudva. Uzeti veću posudu i u njoj pomešati sve suve sastojke za koru, zatim napraviti rupu u sredini. Vratiti se na činiju sa mlekom i sirćetom i dodati 2 izgnječene banane, skuvanu espreso kafu, cimet, kokosovo ulje i vanila ekstrakt. Dobro sjediniti i sipati u činiju sa suvim sastojcima i sve sjediniti.
Ne mešati previše kako bi testo ostalo vazdušasto. Odvojiti smesu na dva jednaka dela i sipati u kalupe. Peći u prethodno zagrejanoj rerni 35 minuta na 180°C.
Dok se kore peku napraviti fil.
U blenderu samleti lešnike i dodati im urme, kokosovo ulje, kakao, sojino mleko i vanilin ekstrakt, a zatim i otopljenu crnu čokoladu.
Kada su kore gotove, sačekati da se ohlade 10 minuta pre nego što ih izvadite iz kalupa, a zatim ih ostaviti potpuno da se ohlade.
Postaviti koru na tacnu ili dasku, premazati je filom, zatim dodati drugu koru i ponovo premazati tortu odozgo. Dekorisati tortu, ostaviti u frižideru da se stegne i poslužiti.