Čorba od koprive i krompira i mini pizza sa koprivom

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Čorba od koprive i krompira i mini pizza sa koprivom

Sastojci

250 g koprive

1 manja šargarepa

½ praziluka

½ glavice crnog luka

1 veći beli krompir ili 2 manja

500 ml povrtne supe

50 g putera

½ kašičice mlevene ljute paprike

so i biber

neutralna pavlaka za serviranje

ulje

 

Koprivu obariti u vodi. Procediti i seći na krupnjije komade dok je jos vruća. Zagrejati ulje  u šerpi, pa dodati šargarepu, krompir, luk i praziluk. Propržiti oko 5-6 minuta. Dodati malo putera, so, biber, mlevenu ljutu papriku. Pržiti 3-4 minuta, pa dodati odmah koprivu iz šerpe gde se blanširala. Dodati povrtnu supu i kuvati 20 minuta. Kada je krompir skuvan, skloniti sa ringle i izmiksati štapnim mikserom.

Ukrasiti neutralnom mlečnom pavlakom pre služenja.

 

Mini pizza sa koprivom

Testo

s

500 g integralnog brašna od spelte

250 ml mlake vode

½ kašičice meda

½ kašičice soli

1 kesica suvog kvasca

2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja

 

Nadev

 

150 g milerama

½ kašičice belog luka u prahu

160 g mocarele

2 struka koprive

maslinovo ulje

 

Prosejati brašno.U polovinu brašna staviti kesicu suvog kvasca, promešati, dodavati po malo vode i umešati. Dok je testo još vlažno dodati med, još malo brašna i vode, 2 kašike maslinovog ulja, potom opet brašno dok se ne dobije kompaktno testo,  meko i glatko koje se ne lepi za ruke.

Činiju namazati uljem, prebaciti u nju testo i prekriti prozirnom folijom ili kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste oko 45 min-1 h.

Rernu uključiti na 220°C.

Posuti radnu površinu speltinim brašnom i blago premesiti testo i  podeliti ga na 4 jufke. Svaku jufku testa prstima razvući u krug i staviti u pleh. Svaku mini pizzu premazati obilno maslinovim uljem. U mileram staviti beli luk u prahu i so i sa tim, takođe, premazati mini pizzu. Staviti iscepkanu mocarelu i ušuškati spremljenu koprivu između komadića mocarele. Peći 20-25 minuta na 220 stepeni.

 

Pečene jagode sa grčkim jogurtom

 

250 ml grčkog jogurta

250 g jagoda

1 kašika meda

20 g putera

2 kašike pečenih semenki suncokreta

 

Uključiti rernu na 180°C.

Jagode iseći na polovine, a ako su krupnije na četvrtine, pa prebaciti na tepsiju obloženu papirom za pečenje i preliti  medom. Peći 40 minuta.

Izvaditi iz rerne i dok su jos vruće dodati malo putera da se otopi, pa zajedno sa sokom prebaciti u činijicu i ostaviti da se prohladi. U činiju sa grčkim jogurtom sipati prohlađene jagode i posuti ih pečenim suncokretom.

 

Kitchen TV

prethodna
Punjene paprike i keks sa orasima i cimetom
sledeća
Pesto od sremuša, muhamara i pečene tortilje

Dodajte svoj komentar