Sastojci
CRNA PICA SA MOCARELOM, PRŠUTOM I SUVIM ŠLJIVAMA
Testo
230 ml vode
1 kašika šećera
10 g suvog kvasca
3 kašike mediteran ulja
1 kašičica soli
2 kašike sipinog mastila
310 g brašna
Sos
400 g paradajz pelata
2 kašike mediteran ulja
1 kašičica suvog origana
1 kašičica suvog bosiljka
1/2 kašičice mlevene paprike
3 čena belog luka
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
1 glavica crnog luka
Nadev
100 g pršute
200 g mini mocarele
15 g suvih šljiva
50 g rukole
Testo: Kvasac razmutiti u malo vode sa šećerom i brašnom. Kad kvasac proradi, dodati sipino mastilo i izmešati, pa sipati u brašno. Dodati mediteran ulje, još malo mlake vode,so i umesiti testo, a zatim ga prekriti folijom i ostaviti da odstoji. Kad testo nadođe, nauljenim rukama ga oblikovati i staviti na pleh. Na testo naneti sos, a preko njega mocarelu i prethodno potopljene suve šljive. Picu peći na 220 stepeni 15-ak minuta. Kad se pica ispeče dodati pršutu, rukolu i poslužiti
Sos: Na ulju propržiti iseckan crni luk, zatim dodati suvi origano, bosiljak i papriku, pa beli luk i paradajz, so i šećer. Ostaviti sos da se krčka.
MARINIRANI PATLIDŽANI
2 patlidžana
1/2 crvene čili papričice
1 kašičica origana
1 veza seže nane
2 čena belog luka
80 ml mediteran ulja
1 kašika vinskog sirćeta
1/2 kašičice soli
Patlidžan iseći i posoliti pa ostaviti da odstoji, a zatim ga isprati vodom i prosušiti. Spremne kriške grilovati. Grilovane patlidžane premazati marinadom. Za marinadu u mediteran ulje dodati iseckani beli luk, so, nanu, papričice, origano, malo vinskog sirćeta i sve dobro izmešati. Marinirane patlidžane poslužiti uz picu.