Ćureći karabatak sa prelivom od pomorandže i pireom od karfiola, rolovana zelena boranija u pršuti, čokoladni mus

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ćureći karabatak sa prelivom od pomorandže i pireom od karfiola, rolovana zelena boranija u pršuti, čokoladni mus

Sastojci

Rolnica od zelene boranije i pršute

 

300 g duge zelene boranije

100 g dalmatinske pršute ( isečene na tanke šnite)

sok od ½ limuna

1 kašika maslinovog ulja

mleveni crni biber po ukusu

 

Očistiti boraniju i kratko je oblanširati u kipućoj vodi, da omekša ali da ostane hrskava.  Potom je ocediti i ohladiti pod mlazom hladne vode. Na dasku rasporediti šnite pršute, i na svaki staviti po 5-6 boranija i urolati. Na zagrejanom tiganju, sa malo maslinovog ulja, opeći rolnice, po par minuta sa obe strane, kako bi pršut postala hrskava. Pobiberiti i začiniti sokom od pola limuna.

Služiti toplo, po želji uz dodatak kriški limuna.

 

Ćureći karabatak sa glazurom od pomorandže

 

1 ćureći karabatak sa koskom

1 kašika maslinovog ulja

so

mleveni biber

1 pomorandža

½ kašičice meda

1 kašičica dižon senfa

1 kašičica sirćeta

za služenje

50 g ljutog ajvara

 

Pire od karfiola

1 manji karfiol

1 kocka povrtne supe

50 g putera

2 grančice majčine dušice

prstohvat muskatnog oraščića

 

Posoliti, pobiberiti i nauljiti karabatak. Sve dobro utrljati,  staviti u pleh, i naliti sa malo vode. Prekriti alu folijom i peći u zagrejanoj rerni na 190 stepeni, 1h.

Karfiol iseći na manje cvetove. U odgovarajuću šerpu sa vodom staviti kocku povrtne supe, i ostaviti da proključa. Potom ubaciti cvetove karfiola da se skuvaju. Skuvan karfiol ocediti i prebaciti u secko, dodati puter, listiće majčine dušice, i prstohvat muskatnog oraha. Samleti u pire.

U odgovarajuću posudu staviti rendanu koricu i sok pomorandže, med, dižon senf, sirće. Promešati i staviti na srednju vatru da provri i kratko reducira.

Posle 1 h izvaditi karabatak iz rerne, odstraniti foliju, i premazati sa pripremljenim prelivom od pomorandže, potom vratiti u rernu na 20 – 25 minuta, bez folije, da se formira korica.

Ispečen batak iseći na komade, i svaki, premazati ponovo sa ostatkom preliva od pomorandže, služiti sa pireom od karfiola i ljutim ajvarom.

 

Čokoladni mus

 

200 g crne čokolade

1,5 dl slatke pavlake

3 jaja

3 kašike šećera

 

Za služenje:

50 g svežih malina

50 g prah šećera

Odvojiti belanca od žumanaca. Zagrejati slatku pavlaku. Belanca umutitit sa dodatkom šećera, u švrst sneg. Vrelu slatku pavlaku pomeriti sa vatre i dodati crnu čokoladu. Umešati kako bi se dobila glatka i kompaktna masa. Potom dodati žumanca i umešati. U belanca postepeno dodavati masu sa čokoladom. Sve sjediniti uz nežno mešanje spatulom, kako belanca ne bi pala.  Sipati u čaše i ostaviti 10 k minuta u zamrzivaču kako bi se mus ohladio i stegao.

Ohlađen mus posuti malinama i prah šećerom.

Kitchen TV

prethodna
Tuna poke bowl na havajski način
sledeća
Chilaquiles

Dodajte svoj komentar