Tuna poke bowl na havajski način

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Tuna poke bowl na havajski način

Sastojci

500 g sveže tune

300 g jasmin pirinča

3 lista nori algi

100 g wakame alge

1 glavica crnog luka

1 veza mladog luka

30 g susama

30 g crnog susama

3 kašike soja sosa

1 kašika susamovog ulja

2 kašike pirinčanog sirćeta

1 kašičica meda

 

Sezonska salata sa dresingom od susama

½ glavice kupusa

1 glavica zelene salate lolo biondo

2 paradajza

 

Dresing

3 kašike majoneza

1 kašika soja sosa

2 kašike susama

1 kašika mirina

1 kašika susamovog ulja

2 prstohvata šećera

1 kašika pirinčanog sirćeta

 

Pirinač dobro isprati od skroba, pod mlazom hladne vode.  Prebaciti ispran pirinač u šerpu, i naliti vodom , odnos vode i pirinča treba da bude 1 : 1. Staviti na vatru da se kuva prvo na jakoj vatri, potom smanjiti, 15 – 20 minuta, da pirinač ostane rastresit i sasvim upije vodu.

Alge potopiti u malo mlake vode kako bi omekšale, pa ih ocediti i preseckati. Pomešati crni i beli susam.

Tunu seći na kocke 1 x 1 cm. Crni luk sitno iseckati. Mladi luk iseći na kolutove. Sve staviti u jednu posudu. Dodati soja sos, pirinčano sirće, susaqmovo ulje, med i sve nežno promešati. Dodati kašiku pomešanog susama i ostaviti sve na sobnoj temperaturi da se marinira 10-ak minuta, pre služenja.

Skuvan pirinač promešati, pa rasporediti u posude za serviranje. Na pirinač sipati komade marinirane tune, posuti susamom i seckanim nori i vakama algama.

U zagrejanom, suvom tiganju, jako kratko, istostirati susam. Potom ga prebaciti u avan i blago ugnječiti. Pomešati majonez, soja sos, mirin, sjediniti, pa dodati susamovo ulje, pirinčano sirće, i 2 prstohvata šećera. Sve pomešati pa dodati i susam iz avana.

Kupus iseći na tanka rezanca, paradajz iseći na kriške, a  zelenu salatu preseckati ili prstima iscepkati na manje komade.

U posude za serviranje salate složiti kupus, kriške paradajza i zelenu salatu. Sve preliti pripremljenim dresingom od susama.

Kitchen TV

prethodna
Tajlandski pečeni brancin i chilli kupus salata
sledeća
Ćureći karabatak sa prelivom od pomorandže i pireom od karfiola, rolovana zelena boranija u pršuti, čokoladni mus

Dodajte svoj komentar