• Home
  • Recept dana
  • Dijana Ademović (Subotica): Mantije sa prazilukom i krompirom
Dijana Ademović (Subotica): Mantije sa prazilukom i krompirom

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dijana Ademović (Subotica): Mantije sa prazilukom i krompirom

Sastojci

Sastojci

Testo

– 1 kg brašna
– 1,5 kašičice soli
– 450-500 ml vode

Nadev

– 500 g praziluka
– 3 krompira
– po ukusu soli
– po ukusu bibera

Preliv

– 100-125 ml gustog jogurta
– 1 kašičica belog luka u granulama
– malo soli

Način pripreme

Prosejati brašno, dodati so, pa postepeno sipajući toplu vodu umesiti testo srednje tvrdoće. Podeliti ga na 5 lopti, prekriti najlon folijom i ostaviti da miruje oko 45 minuta. Za to vreme pripremiti nadev tako što na maslacu kratko propržimo praziluk i sečen na kockice i narendan krompir. Posoliti, pobiberiti.

Na stolnjaku oklagijom razvučemo što tanje koru, premažemo otopljenim maslacem, a onda rukama što tanje razvučemo koru, na veličinu stola. Sa obe strane šireg dela kore stavimo nadev.

Potom povlačeći stolnjak ka sebi, smotamo prvo jednu stranu do pola, a potom i drugu. Presečemo svitke po dužini, da dobijemo dve rolnice.

Svaki svitak isečemo po želji,moji su bili pravougaonici dugi 3-3,5 cm.

Pomašćenim rukama uzmemo svaki pravougaonik, spojim prvo šire krajeve, a onda prstima ušuškamo testo, da dobijemo „jastučić“. Prvu mantiju stavimo u sredinu okrugle tepsije, a potom okolo ređamo preostale…

Tako radimo dok ne popunimo celu tepsiju i potrošimo sav materijal. Premažemo ih otopljenim maslacem i stavimo da se peku na 200 stepeni da fino porumene.

Dok se peku, napraviti preliv od jogurta i belog luka.

Pečene mantije izvaditi iz pećnice.

Zaliti ih pripremljenim prelivom i vratiti u vrelu rernu da upiju preliv i porumene.

Vruće mantije poslužiti sa jogurtom, u ovom slučaju i sa sirom, jer su punjene prazilukom i krompirom.
Prijatno!

Dijana Ademović
Subotica

Kitchen TV

prethodna
Mramorni mafini, mafini od palente i džem od malina
sledeća
Pita hleb i egipatski falafel

Dodajte svoj komentar