Sastojci
Testo
250 g brašna tip 400
250 g brašna tip 500
50 g šećera
7 g suvog kvasca
1 kesica burbon vanila šećera
4 žumanca
3 kašike ulja
2 kašike rakije šljivovice
½ korice pomorandže
1 kašičica praška za pecivo
½ kašike soli
1,5 l ulja za prženje
Krem od čokolade
400 ml mleka
300 ml slatke pavlake
100 g šećera
100 g gustina
100 g putera
100 g tamne čokolade
100 g mlečne čokolade
½ korice pomorandže
2 kašike ruma
Fil
125 g džema od maline
125 g džema od crne ribizle
Glazura
200 g mlečne čokolade
70 g slatke pavlake
Dekoracija
50 g kokos čipsa
50 g krupno seckanih pečenih lešnika
Pomešati brašno, suvi kvasac, šećer, burbon vanil šećer, rendanu koricu pomorandže, šljivovicu, prašak za pecivo. Dodati ulje, žumanca, mleko, i umesiti testo. Dodati so. Od gotovog testa oblikovati jufku i ostaviti da narasta. Naraslo testo premesiti i razvaljati na obrašnjavljenoj radnoj površini. Seći krofne okruglim ringom i manjim ringom praviti rupu u sredini. Prekriti krpom i ostaviti da narasta još 15- 20 minuta. Zagrejati ulje i spuštati krofne. Pržiti sa obe strane do zlatno braon boje. Ulje treba da bude na 160-165 °C. Ako se ulje previše zagreje dodati malo hladnog. Gotove krofne vaditi na ubrus da se ocede i prohlade.
Zagrejati pavlaku i 200 ml mleka. Dodati šećer i rendanu koru pomorandže. Gustin pomešati sa preostalih 200 ml mleka. Zagrejano mleko i pavlaku preliti preko razmućenog gustina, pomešati potom vratiti na tihu vatru i kuvati da se zgusne. Kada se zgusne i ispari ukus gustina umešati čokoladu i sjediniti. Ostaviti da se ohladi. Penasto umutiti maslac, pa mu dodati deo ohlađene kreme, umutiti pa dodati rum i ostatak kreme, sve dobro sjediniti i prebaciti u dresir džak.
Pomešati džemove i prebaciti u dresir džak.
Za glazuru: uvriti slatku pavlaku i preliti preko čokolade, umešati.
Pržene ohlađene krofne preseći na 3 diska. Na donji disk naneti čokoladnu kremu, pa džem, poklopiti drugim diskom, ponoviti filovanje i poklopiti trećim diskom. Nežno pritisnuti i obode uvaljati u čips od kokosa ili seckane lešnike. Preliti glazurom i ukrasiti ostatkom kreme, lešnicima i čipsom od kokosa.
Jedan komentar Sakrij komentare
Savršeno