Sastojci
Testo
300 g brašna
30 g masti
10 g šećera u prahu
2 jaja
3-4 kašike vode
1 kašika maraskina ili likera od višanja
½ kašičice soli
Punjenje od badema
600 g brašna od badema
400 g šećera
3 jaja
30 ml maraskina ili likera od višanja
1 korica limuna
1 korica pomorandže
½ tonka oraščića
20-ak celih neljuštenih badema
Mus od limuna
3 jaja
150 g šećera
100 ml soka od limuna
korica 1 limuna
½ mahune vanile
3 lista želatina
250 g ulupane slatke pavlake
prstohvat soli
Za dekoraciju
20 g seckanih pistaća
50 g višanja iz sirupa
Umesiti glatko testo od svih sastojaka. Testo ostaviti u frižideru 60 minuta.
Sve sastojke za punjenje od badema pomešati u gustu kompaktnu smesu.
Odmoreno i ohlađeno testo razvaljati tanko i seći pravougaone oblike dimenzija 3 x 6 cm. Naneti nadev od badema i složiti naborane trakice od ostatka testa. Ivice tortica ukrasiti celim neljuštenim bademima. Sušiti male tortice na 150 ° C oko 45 minuta. Napraviti veliku tortu u obliku puža, ponoviti postupak sa filovanjem i ređanjem trakica testa. Po potrebi premazati vodom da se trakice zalepe za fil od badema. Ukrasiti ivice puža celim neljuštenim bademima. Veliku tortu sušiti oko 1-1,5 h.
Želatin potopiti u hladnu vodu, kada želatin omekša, ocediti ga. Umutiti penasto jaja sa šećerom, dodati sok i koricu limuna, srž vanile i kuvati na pari. U kuvan krem umešati pripremljen želatin, skloniti sa vatre. Ohladiti krem.
Hladan mus od limuna izmutiti, potom dodati umućenu pavlaku i sjediniti, prebaciti u dresir kesu.
Veliku tortu posuti šećerom u prahu, a male tortice poslužiti uz mus od limuna, višnje iz sirupa, seckane pistaće i malo šećera u prahu.
3 Komentara Sakrij komentare
Savršenstva Bojana je zakon,sve pohvale, gledam Bojanu kad god imam vremena ocena 10 !
Bojana je puna mašte, brza sposobna, za sve vrste kolača !
Nemam komentara sve je lepo i najbolje što sam ikad videla !