Empanade

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Empanade

Sastojci

Sastojci:

Testo

  • 500 g brašna
  • 2 jaja (jedno celo i jedno belance)
  • ½ kašike soli
  • kašika sirćeta
  • 1 dl hladne vode
  • 3 kašike masti
  • kašika margarina

Slani fil

  • 150 g kobasice
  • pola glavice crnog luka
  • 200 g paradajz pelata
  • so i biber po želji

Slatki fil

  • jedna jabuka
  • sok od ½ limuna
  • 4 kašičice žutog šećera
  • po jedna šaka badema, lešnika i brusnica
  • ½ kašičice cimeta

Karamel preliv

  • 4 kašike šećera
  • sok od pomorandže i ½ limuna
  • kašika margarina

Način pripreme:

  1. Umutiti 1 celo jaje, 1 belance, so, vodu i sirće … U drugoj činiji sjediniti margarin, mast i brašno i dobro ga prstima ujednačiti u rastresitu masu. Zatim u tu smesu uliti umućena jaja i ostale namirnice, pa umesiti glatko testo … Prekriti ga i ostaviti u frižideru da odstoji sat vremena (a može i duže).
  2. Slani fil: iseći na kockice kobasice, crni luk pa u tu smesu dodati paradajz pelat (usitnjen) i začiniti sa solju i biberom po ukusu … Po želji dodati rendani sir.
  3. Sladak fil: narendati jabuku, dodati limunov sok, šećer, usitnjene bademe i lešnike, brusnicu i cimet i sve to dobro promešati kašikom.
  4. Na obrašnjavljenoj površini razviti testo na debljinu 3-4 mm pa modlom prečnika 5-7 cm formirati krugove. Filovati ga filovima, slatkim ili slanim. Preklopiti nafilovano testo pa viljuškom pritisnuti ivice da se empanade ne bi otvarale pri pečenju. Peći u zagrejanoj pećnici na 180°C 20 min. Premazati svaku empanadu žumancetom 5 minuta pred kraj pečenja.
  5. Za slane empanade svaki krug premazati senfom.
  6. Za slatke empanade napraviti preliv tako što treba propržiti šećer (karamelizovati ga) pa mu dodati margarin, zatim dodati sokove od limuna i pomorandže … Eventualno dodati ostatke slatkog fila po punjenju empanada. Preliti na tanjiru servirane, gotove, empanade.

Brkin savet: pri filovanju empanada obode premazati vodom, pre preklapanja, da bi se testo bolje ‘zalepilo’…

Prijatan obrok želi Vam vaš Brka!

Lepi Brka

Lepi Brka je svet proputovao na najbolji način, uvek u blizini kvalitetne kuhinje.

Govedina na burgundski način
prethodna
Govedina na burgundski način
Terijaki Beef sa tempura povrćem
sledeća
Terijaki Beef sa tempura povrćem

Dodajte svoj komentar