Engleski puding sa “karamel” prelivom

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Engleski puding sa “karamel” prelivom

Sastojci

Karamel preliv

  • 500 ml slatke pavlake
  • 100 g tamnog šećera
  • 2 kašike malteksa
  • prsohvat soli
  • kašika mlečnog margarina (oko 40-50 g)

Puding

  • 200 g urmi bez koštica sitno seckanih
  • 250 ml vode
  • kašičica sode bikarbone
  • kašičica đumbira u prahu
  • 180 g brašna
  • kašičica praška za pecivo
  • ½ kašičice soli
  • 50 g margarina
  • 150 g šećera
  • 2 jaja
  • kesica vanile
  • 10 g margarina (za podmazivanje pleha)

 

Način pripreme:

  1. Zagrejati rernu na 190°C. Pripremiti pleh, podmazati ga margarinom.
  2. U manju šerpu prvo sipati margarin i šećer malo karamelizovati, pa dodati pavlaku, so i malteks, kuvati na umerenoj vatri uz konstantno mešanje sve dok struktura preliva ne postane gusta (oko 5 minuta).
  3. 1/3 preliva sipati u ranije pripremljen pleh i staviti u frižider da se hladi, a ostatak ostaviti sa strane.
  4. U šerpu sipati vodu i dodati urme. Kada voda provri, skloniti sa vatre i uz mešanje dodati sodu bikarbonu i đumbir u prahu. Odložiti sa strane.
  5. U drugoj posudi pomešati brašno, pašak za pecivo i so.
  6. Posebno kremesto umutiti margarin i šećer, pa dodati jaja i vanila šećer, zatim dodati pola mešavine od brašna, zatim urme i vodu u kojoj su se kuvale, a posle malo mešanja dodati i ostatak brašna. Sve zajedno lagano izmešati.
  7. Izvaditi pleh iz frižidera i u njega sipati dobijenu smesu (smesa je malo ređa).
  8. Peći u rerni tako što se pleh stavi u drugi pleh naliven vodom oko

35-40 minuta, dok puding ne dobije zlatnožutu boju. Čačkalicom proveriti da li je puding pečen.

  1. Nakon pečenja puding malo prohladiti, služiti preliven karamel kremom, dekorisati sitno seckanim suvim voćem (kajsije, brusnice …).

Lepi Brka

Lepi Brka je svet proputovao na najbolji način, uvek u blizini kvalitetne kuhinje.

prethodna
Provansalska pita sa crnim lukom
sledeća
Karipske knedle sa mesom (Papas Rellenas)

Dodajte svoj komentar