Sastojci
FUGASI
350 g brašna
15 g svežeg kvasca
1 kašičica soli
1,5 kašika provansalskih začina
50 ml mediteran ulja
200 ml vode
50 g maslina
50 g sušenog paradajza
2 kašike mediteran ulja
Priprema
Rastvoriti kvasac u pola šolje tople vode, dodati šećer i brašno i ostaviti ga da se aktivira. Pomešati brašno, so, provansalski začin, dodati pripremljeni kvasac, ulje i još malo tople vode pa umesiti meko testo. Testo pokriti i ostaviti da odstoji oko pola sata. Nakon toga, testo razmesiti i dodati sitno seckane masline i sušen paradajz i još malo začina. Podeliti na dva jednaka dela, formirati lepinju, lepinju narezati 3-4 puta sa svake strane u obliku grana jelke. Ovako pripremljeno testo ostaviti 15 minuta ili više da odstoji, pa peći u zagrejanoj pećnici na 180°C, 15-20 min. Ispečeni fugasi premazati uljem.
UMAK OD SUŠENIH PAPRIKA
10 suvih paprika
1 glavica crnog luka
3 paradajza
2 čena belog luka
5 g soli
3 g mlevenog bibera
3 kašike mediteran ulja
Priprema
Sušene paprike prelilti vrelom vodom da omekšaju. Ocediti ih i sitno iseckati. Paradajz iseći na sitne kockice. Sitno naseckati crni i beli luk. Na vrelom ulju propržiti crni luk, papriku, beli luk i paradajz. Začiniti, zatim smanjiti temperaturu i ostaviti da se lagano kuva. Pripremljeni umak poslužiti uz topli fugasi.