Paška i kulič

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Paška i kulič

Sastojci

PAŠKA

 3 žumanca

240 ml slatke pavlake

120 g šećera

60 ml meda

1 kašičica arome vanile

1 kašika rakije

900 g krem sira

60 g margarina classic

100 g mešanog kandiranog voća

20 g suvog grožđa

20 g listića badema

20 g blanširanih badema

 

Za dekoraciju

20 g blanširanih badema

30 g  kandiranog voća

 

Priprema

Pomešati žumanca i slatku pavlaku, dodati šećer, med, rakiju i vanilu, i zagrevati na laganoj vatri dok se smesa malo ne zgusne, a zatim je ostaviti da se ohladi. Umutiti puter i sir u  glatku kremu, pa je umešati u ohlađenu prethodnu smesu i dodati kandirano voće, listiće badema, blaniširanih badema, suvo grožđe. Sve sipati u kalup i ostaviti da se ohladi 24 sata. Pašku izvaditi iz kalupa i ukrasiti po želji, kandiranim voćem, balanširanim bademima.

 

KULIČ

70 g kandiranog voća

30 g suvih kajsija

30 g suvih šljiva

30 g suvog grožđa

3 kašike konjaka

1 kašika vode

500 g brašna

1/2 kašičice soli

1/2 kašičice kurkume

1/2 kašičice kardamona

1 kašičica šafrana

170 g maragarina classic

1 dl mleka

2 jaja

100 g šećera

200 g meda

10 g suvog kvasaca

 

Glazura

200 g prah šećera

4 kašike soka od limuna

 

Priprema

U toplo mleko dodati kvasac, šećer, otopljen margarin, jaja, so, med i začine. Suvo voće potopiti u konjak sa vodom i ostaviti ga da se natapa, a zatim ga procediti i prosušiti papirnim ubrusom, pa uvaljati u brašno, a zatim dodati u pripremljenu masu zajedno sa kandiranim voćem. Dodati na kraju i brašno, pa umesiti glatko testo i ostaviti da narasta 1-2 sata. Testo podeliti u cilindrične kalupe obložene papirom za pečenje, prekriti krpom i opet ostaviti da nadođe, a zatim staviti da se peče u zagrejanoj rerni oko 50 minuta i na 180 C°. Gotove kuliče preliti glazurom od prah šećera i limuna.

Kitchen TV

prethodna
Fugasi i umak od sušenih paprika
sledeća
Tain i jagnjeća kapama

Dodajte svoj komentar