Sastojci
PAŠKA
3 žumanca
240 ml slatke pavlake
120 g šećera
60 ml meda
1 kašičica arome vanile
1 kašika rakije
900 g krem sira
60 g margarina classic
100 g mešanog kandiranog voća
20 g suvog grožđa
20 g listića badema
20 g blanširanih badema
Za dekoraciju
20 g blanširanih badema
30 g kandiranog voća
Priprema
Pomešati žumanca i slatku pavlaku, dodati šećer, med, rakiju i vanilu, i zagrevati na laganoj vatri dok se smesa malo ne zgusne, a zatim je ostaviti da se ohladi. Umutiti puter i sir u glatku kremu, pa je umešati u ohlađenu prethodnu smesu i dodati kandirano voće, listiće badema, blaniširanih badema, suvo grožđe. Sve sipati u kalup i ostaviti da se ohladi 24 sata. Pašku izvaditi iz kalupa i ukrasiti po želji, kandiranim voćem, balanširanim bademima.
KULIČ
70 g kandiranog voća
30 g suvih kajsija
30 g suvih šljiva
30 g suvog grožđa
3 kašike konjaka
1 kašika vode
500 g brašna
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice kurkume
1/2 kašičice kardamona
1 kašičica šafrana
170 g maragarina classic
1 dl mleka
2 jaja
100 g šećera
200 g meda
10 g suvog kvasaca
Glazura
200 g prah šećera
4 kašike soka od limuna
Priprema
U toplo mleko dodati kvasac, šećer, otopljen margarin, jaja, so, med i začine. Suvo voće potopiti u konjak sa vodom i ostaviti ga da se natapa, a zatim ga procediti i prosušiti papirnim ubrusom, pa uvaljati u brašno, a zatim dodati u pripremljenu masu zajedno sa kandiranim voćem. Dodati na kraju i brašno, pa umesiti glatko testo i ostaviti da narasta 1-2 sata. Testo podeliti u cilindrične kalupe obložene papirom za pečenje, prekriti krpom i opet ostaviti da nadođe, a zatim staviti da se peče u zagrejanoj rerni oko 50 minuta i na 180 C°. Gotove kuliče preliti glazurom od prah šećera i limuna.