Sastojci
170 g brašna
160 g šećera
80 ml ulja
2 jaja
140 g sitno rendane šargarepe
100 ml jogurta
80 g tostiranih oraha
½ kesice praška za pecivo
Krem
100 g krem sira
150 g putera
80 g prah šećera
1 kašičica cimeta
1 kašičica mlevenog đumbira
Puter krem dekoracija
100 g putera
100 g prah šećera
Za dekoraciju
jestive boje za kolače
pola kašičice đumbira u prahu
pola kašičice cimeta
Tostirati orahe na tiganju nekoliko minuta, pa narendati šargarepu. Pomešati orahe i šargarepu sa suvim sastojcima. U drugoj posudi pomešati vlažne sastojke. Sjediniti sve i sipati u kalupe i peći 30 minuta na 170 °C.
Za krem sa krem sirom: Pomešati krem sir i prah šećer, dodati puter i umutiti mikserom dok se ne dobije fini krem. Po potrebi dodati i pola kesice do kesicu šlaga u prahu (ako je krem sir tečnije teksture).
Za puter krem (dekoraciju): umutiti puter sa prah šećerom i podeliti u tri dela.
Obojiti u narandžastu, zelenu i roze boju. Od narandžastog napraviti šargarepice, od zelenog listiće, a od crvenog jaja. Ostaviti da se hladi i da očvrsne, da bi bilo dalje lakše za prenošenje na kapkejkove.
Na kapkejkove koje treba dekorisati šargarepom naneti beli krem od krem sira (iskoristiti polovinu količine krema). U drugi deo krema dodati cimet i đumbir, naneti ga nastavkom koji odgovara grančicama gnezda (nastavak za travu), pa na sredinu staviti roze jaja.