Sastojci
Testo:
250 g brašna tip 400 meko
1/2 kesice suvog kvasca
5 g soli
10 g šećera
1/2 dl ulja
1 dl tople vode
Vinzberg masa:
1,5 dl ulja
1 praziluk
4 šampinjona
2 kisela krastavca
1/2 kuvanog jajeta
1/2 veze peršuna
5 g soli
3 g bibera
2 kobasice
5 g susama
40 g senfa
1 žumance
Salata “crvena planina” (za 1 osobu)
200 g lubenice bez kore
80 g feta sira
malo maslinovog ulja
5 listova sveže nane
Način pripreme:
Sve satojke za testo sipati u posudu za mešenje i umesiti glatko elastično testo. Po potrebi dodati vode ili brašna. Prekriti ga krpom i ostaviti da poraste parem 30 minuta.
U međuvremenu sitno naseckati praziluk, šampinjone, krastavčiće i kuvano jaje.
Na zagrejanom tiganju propržiti praziluk dok ne omekša a zatim dodati šampinjone. Kada šampinoni malo omekšaju dodati krastavce. Dodati so, biber i bareno jaje, peršun i dobro promešati.
Testo podeliti na dva dela i svako jednu polovinu istanjiti oklagijom u obliku kruga i na deo testa staviti 1/2 mase. Na masu staviti kobasicu. Ivice testa namazati umućenim jajetom i preklopiti testo tako da se dobije oblik piroške. Spojeve dobro pritisnuti da se zalepe. Staviti u pleh za pečenje. Premazati umućenim žumancetom.
U drugi deo testa staviti ostatak vinzberg mase i sve dobro zamesiti (po potrebi dodati malo brašna).
Oklagijom razvući testo, staviti kobasicu i urolati tako da kobasica bude dobro zatvorena u testu. Premazati žumancetom. Staviti u pleh i sve posuti susamom. Ostaviti da testo još malo naraste 15-20 minuta.
Peći u rerni na 180°C 20 minuta.
Nakon pečenja ostaviti da se malo ohladi i servirati isečeno na kriške sa malo senfa.
Salata
Lubenicu i fetu iseći na kocke i preko posuti sitno seckanu nanu. Preliti sa malo maslinovog ulja.