Moćanka  i izvrnuta torta

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Moćanka i izvrnuta torta

Sastojci

4 jaja

1 kašika speltinog brašna

1 kašika pavlake

30 ml mleka

1 kašika svežeg vlašca

1 prstohvat soli

2 kriške domaćeg hleba

maslinovo ulje za prženje

peršun

 

Dekoracija

 

rotkvice

 

Jaja lagano umutiti. Dodati mleko, pavlaku, vlašac, so, biber i umutiti. Dodati brašno, pa izmešati. Smeša treba da je malo ređa nego testo za palačinke.

Na srednje jakoj temperaturi zagrejati tiganj i sipati ulje. Kada se ulje zagrejalo, izliti smešu od jaja i mešati 2-3 minuta. Moćanka je gotova kada nema mekanih delova. Skloniti sa ringle i posuti peršunom.

Istostirati kriške domaćeg hleba. Preko njega staviti moćanku i posuti sa još malo peršuna. Preko staviti režnjeve rotkvica.

Poslužiti kao doručak ili ručak iz šolju jogurta.

 

 

Izvrnuta torta

 

2 kašike putera

1 glavica ljubičastog luka

1 paprika

1 šaka graška

1 šaka smrznutog kukuruza

½ manje tikvice

1 čen belog luka

so i biber

150 g narendanog sira (ementaler, edamer, gauda…)

1 šolja integralnog pšeničnog brašna

½ šolje belog brašna

1 kašičica praška za pecivo

½ kašičice sode bikarbone

suvi bosiljak

suvi origano

1 kašika šećera od šećerne trske

1 jaje

1 šolja jogurta

50 g putera

 

Rernu uključiti na 180°C. Zagrejati puter na srednje jakoj temperaturi i propržiti svo povrće osim tikvica 5-6 minuta. Ostaviti sa strane dok se priprema testo. U šerpici otopiti puter, dodati mu bosiljak i origano, skloniti sa vatre i dodati jogurt, pa  umešati.

U činiju razbiti jaje i umutiti žicom. Dodati mu belo i integralno brašno, sve umešati kašikom i dodati soda bikarbonu i prašak za pecivo, sipati puter sa jogurtom i začinima, umešati i dodati žuti šećer i nastaviti mešanje ručno.

Kalup za tortu namazati puterom i na dno staviti ploške tikvica, pa preko rasporediti povrće, so i biber, posuti rendanim sirom, pa testo rukama razraditi i presvući do ivica kalupa.

Peći 30 minuta u već zagrejanoj rerni.

Kada je torta isepečena, izvaditi je iz rerne i ostaviti u kalupu 10 minuta. Prekriti tanjirom na kome ćete poslužiti tortu i okrenuti je za 180 stepeni.

Kitchen TV

prethodna
Paradajz čorba sa jajima i kiflice sa feta sirom
sledeća
Humus sa štapićima od svežeg povrća i kuskus salata sa nanom

Dodajte svoj komentar