• Home
  • Hleb i lale
  • Humus sa štapićima od svežeg povrća i kuskus salata sa nanom
Humus sa štapićima od svežeg povrća i kuskus salata sa nanom

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Humus sa štapićima od svežeg povrća i kuskus salata sa nanom

Sastojci

Humus

300 g skuvanih leblebija

75 g tahinija

2 kašike limunovog soka

1 čen belog luka

so

 

Povrće za štapiće

½ krastavca

½ tikvice

1 paškanat

1 crvena paprika

½ šargarepe

 

Za serviranje

mlevena slatka paprika

ekstradevičansko maslinovo ulje

 

Leblebiju procediti (sačuvajte tečnost) i staviti u multipraktik. Dodati sve sastojke- so, presečen beli luk, deo tahinija sa malo tečnosti iz konzerve i sok od limuna. Miksati dok se ne dobije pasta, uz postepeno dodavanje tečnosti od kuvanja leblebija.

Prebaciti ga u teglicu i ostaviti da odstoji 30 minuta pre služenja ili ga staviti u frižider.

 

Izvaditi humus iz frižidera i staviti u činijicu. Kašičicom napraviti kanal, pa sipati malo maslinovog ulja. Posuti mlevenom paprikom.

Razno sveže povrće iseći na štapiće i poslužiti uz humus.

Kuskus salata sa nanom

 

ZA 3 OSOBE

125 g integralnog kuskusa

100 ml vode

½ krastavca

1 sveža crvena paprika

1 sveža zelena paprika

1 čen belog luka

nana

maslinovo ulje

1 kašika putera

so

½ limuna

 

U šerpu sipati vodu i so i ostaviti da proključa. Vrelu vodu preliti preko kuskusa, poklopiti i ostaviti 10-15 minuta da nabubri.

Zelenu i crvenu papriku iseći na kockice, krastavac ne ljuštiti, već odstraniti seme i iseći na kockice.U još uvek nabubreo i topao kuskus dodati puter i viljuškom izmešati tako da bude rastresit. Dodati seckano povrće, promešati, svežu nanu  makazama seckati iznad činije, promešati i dodati sitno seckan beli luk, limunov sok, maslinovo ulje i so po ukusu. Promešati i poklopljeno ostaviti u frizideru 1 sat.

 

Zapečeni feta sir

 

ekstra devičansko maslinovo ulje

so i biber

200 g feta sira

50 g sušenog paradajza iz ulja

 

Feta sir iseći na kriške jednake debljine, poređati po nauljenoj vatrostalnoj posudi i preko posuti iseckanim sušenim paradajzom.

Rernu uključiti na 220°C i peći sir dok se ne zarumeni (oko 10-15 minuta).

 

Orijentalni keksići

 

140 g mlevenog šećera od šećerne trske

100 g putera

½ pomorandže

2 kašike soka od crvene pomorandže

1 jaje

210 g speltinog brašna

¾ kašičice sode bikarbone

100 g bele čokolade sa ukusom pistaća

1 šaka mešanih orašastih plodova (lešnik, badem, orah)

 

U činiji penasto umutiti puter i šećer. Dodati jaje, koricu narandže i sok od narandže. Kratko izmiksati. Dodati speltino brašno i lagano špatulom izmešati, dodati žetone bele čokolade sa ukusom pistaća, kratko umutiti mikserom i dodati sodu bikarbonu i umešati špatulom. Orašaste plodove preseckati nožem, odvojiti deo za posipanje kukisa i deo umesati u testo. Na pleh staviti pekarski papir, ređati loptice od testa oblikovane kašikom za sladoled ili aušteherom. Oblikovati testo veličine malo manje od ping pong loptica. Praviti razmak između loptica kako se ne bi spojile tokom pečenja. Loptice blago spljoštiti prstima i na svaku staviti po malo seckanih orašastih plodova. Staviti u frižider da se ohlade oko 20- 30 minuta pre pečenja.

 

Uključiti rernu na 190°C.

Peći u već zagrejanoj rerni 8-10 minuta, tj.dok ivice keksića ne dobiju svetlo braon boju. Čim se boja promeni odmah izvaditi tepsiju iz rerne i ostaviti ih 2-3 minuta u tepsiji, pa ih posle prebaciti na rešetku da se potpuno ohlade.

Čuvati ih u zatvorenoj tegli na sobnoj temperaturi.

 

Kitchen TV

prethodna
Moćanka i izvrnuta torta
sledeća
Burgeri od sočiva sa bademima i kapkejk sa čija semenkama

Dodajte svoj komentar