Sastojci
- 300 g pirinča dugog zrna
- 300 g pilećeg filea
- 3 struka mladog luka
- šargarepa
- ljuta papričica
- ½ paprike
- 2 čena belog luka
- ½ dl tamnog soja sosa
- kašičica smeđeg šećera
- 2 kašike susamovog ulja
- 4 jaja
- so i biber
- 2 kašičice tucane sudžuk paprike
- svež peršunov list
- ulje za prženje
Način pripreme:
- Pripremiti namirnice: Skuvati i ohladiti pirinač. Piletinu iseći na trakice. Mladi luk i ljutu papričicu iseći na kolutiće. Šargarepu i papriku iseći na štapiće. Sitno iseckati pešunov list. Beli luk treba zgnječiti.
- Pripremiti sos od soja sosa, smeđeg šećera i susamovog ulja tako sto sve namirnice dobro treba promešati u manjoj činiji.
- Na malo ulja u tiganju, na srednje-jakoj vatri, ispržiti piletinu. Posoliti je i pobiberiti. Izvaditi piletinu iz tiganja i ostaviti je sa strane.
- U istom tiganju zagrejati malo ulja, na jakoj vatri , pa propržiti šargarepu, papriku, mladi i beli luk i ljutu papričicu. Pržiti ih svega par minuta, često mešajuci, da bi povrće ostalo hrskavo.
- Dodati povrću piletinu i pirinač, sve zaliti pripremljenim sosom, pa sve dobro promešati. Začiniti tucanom paprikom, a po želji dosoliti i pobiberiti s’tim što treba voditi računa da je sos od soje podosta slan. Krčkati jos svega 2-3 minuta da se ukusi sjedine.
- Ispržiti jaja na ‘oko’ pa indonežanski pirinač servirati sa jajima. Ukrasiti peršunom.