Sastojci
300 g pileće jetre
100 ml konjaka
50 g putera
1 glavica crnog luka
prstohvat šećera
lovorov list
majčina dušica
so
biber
maslinovo ulje
Pašteta od teleće džigerice
300 g teleće jetre
50 g slanine
50 g putera
majčina dušica
maslinovo ulje
so
biber
Džem od višanja
200 g višanja
30 ml balzamiko sirćeta
50 g šećera
1 baget
Pašteta od pileće džigerice: Odvojiti glavnu žilu sa pileće jetre. Luk očistiti iseckati na kockice i propržiti na tiganju sa zagrejanim uljem. Dodati lovorov list, so i biber. Kad se luk proprži, izvaditi lovorov list i prebaciti u posudu za blendanje. Na tiganju gde se pržio luk propržiti kratko džigericu. Začiniti solju, biberom i majčinom dušicom. Kad se zapeče naliti konjakom, pa dodati na kraju malo šećera. Prebaciti sve u posudu za blendanje gde se nalazi luk, dodati puter iseckan na listiće i izblendati. Ostaviti u frižideru da se ohladi pre serviranja.
Pašteta od teleće džigerice: Skinuti vene sa jetre i iseckati na kockice. Iseckati slaninu i propržiti je na maslinovom ulju. Jetru začiniti solju, biberom i majčinom dušicom. Izvaditi proprženu slaninu i zameniti je začinjenom jetrom. Jetru kad se proprži ostaviti da se ohladi u frižideru 10 minuta. Kada se malo ohladi prebaciti je u blender i izblendati sa puterom iseckanim na listiće. Kad se izblenda dodati slaninu, promešati i ponovo vratiti u frižider da se potpuno ohladi pre serviranja.
Džem od višanja: Na suv tiganj staviti šećer i ostaviti da se istopi. Naliti balzamikom, kratko ukuvati pa dodati višnje. Kratko sve zajedno prokuvati i ostaviti da se ohladi.
Baget iseckati na kriške i kratko ga zapeći na malo putera i maslinovog ulja.
Servis: Na zapečene kriške hleba staviti po kašiku pileće ili juneće paštete od džigerice i preko staviti kašičicu džema od višanja.