Sastojci
6 većih paradajza
300 g mladog sira
100 g vurde
100 g klica alfalfa (deteline), sočiva i piskavice
morska so
2 jaja
ekstrakt ljute začinske paprike
suvi cvet vlašca
vranilova trava
Priprema:
Odseći gornji deo paradajza. Pomoću kašike pažljivo izdubiti paradajz. Izmrviti mladi sir i vurdu, začiniti biberom, dodati klice i dobro promešati. Ovom smesom napuniti tri paradajza. Staviti u frižider da se ohladi. Servirati sa seckanim svežim peršunom i vranilovom travom. U ostatak fila dodati jaja i promešati. Ovim filom napuniti ostala tri paradajza, posuti cvetom vlašca i dodati po kap ekstrakta ljute paprike. Nauljiti i peći na 200°C 20 minuta. Služiti začinjeno vranilovom travom.
Dinamit čorba od kikirikija
2 kašike maslinovog ulja
200 g krupno mlevenog kikirikija
6 dl tople vode
1 glavica crnog luka
1 kašika suvog začina
2 kašike putera od kikirikija
2 kašike seckanih drški od svežeg peršuna
2 dl pavlake za kuvanje
sok od pola limuna
so i biber
vratić povratić
Priprema:
Na maslinovom ulju propržiti seckani crni luk tek da omekša, pa dodati suvi začin, seckane drške od peršuna, kikiriki i puter od kikirikija. Uz stalno mešanje naliti vrućom vodom i sačekati da provri.
Nakon nekoliko minuta umešati pavlaku, začiniti po ukusu solju i biberom i kuvati još koji trenutak. Skloniti s vatre, pa dodati limunov sok i poslužiti posuto sa vratićem povratićem.