Sastojci
2 kg jagnjeće plećke
50 g pistaća
100 g sušenih kajsija
250 ml belog vina
3 čena belog luka
50 g putera
karanfilić
ruzmarin
so
biber
maslinovo ulje
Ječam
150 g ječma
1 praziluk
2 čena belog luka
50 g sušenih kajsija
100 ml belog vina
žalfija
maslinovo ulje
so
biber
Od jagnjeta odvojiti plećku i otkostiti. Unutrašnju stranu začiniti solju i biberom i dodati pistaće, sušene kajsije i ruzmarin. Ukoliko je jagnje imalo bubreg, iseckati ga i dodati na plećku. Urolati plećku i vezati je kanapom. Kad se zatvori kanapom začiniti spoljašnju stranu solju i biberom. Zagrejati tiganj i sipati maslinovo ulje da se ugreje i loj sa bubrega da se istopi. Zapeći plećku sa svih strana i na kraju zaliti vinom i kratko prokuvati. U tepsiju za pečenje staviti puter, beli luk i karanfilić. Preko staviti jagnjeću plećku i sipati sve što je ostalo u tiganju. Peći u zagrejanoj rerni na 180 C 90 minuta.
Posoliti šerpicu sa vodom i staviti ječam da se kuva. U šerpu gde se pekla jagnjetina staviti maslinovo ulje. Kad se zagreje dodati iseckan praziluk i zgnječen beli luk. Začiniti žalfijom, biberom, iseckanom sušenom kajsijom. Kad se sve proprži naliti belim vinom i ostaviti kratko da alkohol ispari. Ječam kad se skuva prebaciti u šerpu, začiniti solju, biberom i promešati.
Servirati isečenu rolovanu jagnjeću plećku, dodati gotov ječam, zaliti sa malo maslinovog ulja i ukrasiti klicama.