Rudarski ručak

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Rudarski ručak

Sastojci

 

Hleb sa čvarcima

Testo

  • ½ kg brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 3 dl vode
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašičica soli

 Fil

  • 250 g sirove slanine
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera

Čorba od blitve – Smukavc

  • 1 l vode
  • 2 krompira
  • 400 g zelja
  • 100 g suve slanine
  • 3 čena belog luka
  • kašika suvog začina

 

Način pripreme:

Hleb

  1. Zamesiti testo od brašna, kvasca i vode da bude meko i da se ne lepi za prste. Ostaviti na toplom mestu da naraste oko 30 minuta.
  2. Za to vreme usitniti sirovu slaninu, posoliti, pobiberiti i dobro propržiti na vrućem tiganju. Kada testo naraste razvući ga oklagijom pravougaonog oblika debljine oko 1 cm. Po testu ravnomerno rasporediti prženu slaninu i uviti ga u obliku rolata.
  3. Podmazati pleh sa malo ulja i u njega staviti hleb. Ostaviti ga u plehu još oko 30 minuta da naraste, a zatim ga peći na temperaturi od 160 °C oko 40-45 minuta.
  4. Ispečen hleb ohladiti, iseći na kriške i tako ga poslužiti.

 Smukavc

  1. Očišćen krompir iseći na kocke veličine 1 cm i staviti u vodu da se kuva. Kada je krompir kuvan jednu polovinu izgnječiti da bi dalo gustinu čorbi, a zatim dodati blitvu. Nastaviti sa kuvanjem.
  2. Usitniti suvu slaninu i ubaciti u blender zajedno sa belim lukom, izmiksati dok se ne dobije pasta. Dodati pastu u čorbu, promešati, sipati kašiku suvog začina i kuvati još nekoliko minuta.
  3. Servirati toplo.

Lepi Brka

Lepi Brka je svet proputovao na najbolji način, uvek u blizini kvalitetne kuhinje.

prethodna
Masenica
sledeća
Bolonjeze sa povrćem

Dodajte svoj komentar