Sastojci
Supa
500 g goveđeg mesa
1 veza zeleni
3 šargarepe
½ korena celera
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
so i biber
2 lista lovora
1,5l vode
Dekoracija
sitno seckan list peršuna
Knedle od džigerice
1 jaje
1 pileća džigerica
5-6 kašika griza
½ kašičice soli
malo mlevenog bibera
5 kašika maslinovog ulja
Užička proja
750 g kukuruznog brašna
4 jaja
250 g punomasnog sira
250 g mlevenih čvaraka
125 g kajmaka
malo mleka
so
1 kesica praška za pecivo
Priprema:
U šerpi odgovarajuće veličine zgrejati malo ulja i dodati glavicu luka isečenu na četvrtine da malo porumeni.
Meso iseći na krupne komade, posoliti i pobiberiti i kratko propržiti sa lukom. Naliti vodom.
Iseći korenasto povrće i staviti u supu. Začiniti solju i biberom i dodati lovor. Ostaviti da se kuva na tihoj vatri barem 45 minuta. Po želji skinuti penu dok se supa kuva.
Knedle:Pileću džigericu izgnječiti na dasci za seckanje tupom stranom noža, dodati jaje, so, biber i ulupati viljuškom. Dodati griz, promešati i ostaviti malo da griz upije tečnost. Zagrejati kašiku u kipućoj supi i polako kašikom spuštati knedle u supu. Kuvati dok ne isplivaju na površinu, 15 minuta.
Supu služiti sa knedlama i seckanim listom peršuna.
Užička proja: U veću posudu prosejati kukuruzno brašno, dodati jaja, izgnječen sir, prašak za pecivo, samlevene ili sitno iseckane čvarke i kajmak. Dodati malo tople vode i mleka, taman toliko da se umesi mekano testo. Pleh dobro podmazati uljem, sipati testo i rukom poravnati. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 2o minuta ili dok se ne dobije fina rumena koricu.