Tart Tatan

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Tart Tatan

Sastojci

 

  • 5 jabuka
  • 2 kruške
  • 200 g šećera
  • 50 g margarina
  • sok od 1 ½ limuna
  • sok od ½ pomorandže
  • rendana kora od pomorandže
  • kašičica cimeta

Testo

  • 200 g brašna
  • 100 g margarina
  • ¼ kašičice soli
  • ½ dl vode

Dekoracija

  • semenke nara
  • badem

 

Način pripreme

  1. U brašno dodati hladan margarin i so, pa mikserom, na kome su metlice za testo, sjediniti namirnice. Promeniti metlice (staviti obične) pa namirnice mutiti još nekoliko minuta. Zatim dodati hladnu vodu, pa rukama umesiti glatko i elastično testo. Prekriti ga prijanjajućom folijom i odložiti u frižider da odstoji minimum 1 h (idealno je preko noći).
  2. Oljuštiti jabuke i kruške, pa ih iseći na jednake delove. Poprskati ih sokom od jednog limuna da voće ne bi oksidiralo. U dubljem tiganju ili šerpi karamelizovati sećer na jakoj vatri. Zatim dodati margarin, dobro promešati pa dodati sok od ½ limuna i pomorandže te rendanu koru pomorandže. Začiniti cimetom, smanjiti vatru na umerenu, dodati voće te sve krčkati 15 minuta.
  3. Jabuke i kruške rasporediti u vatrostalnu okruglu posudu. Preliti ih sa kašikom-dve sosa. Izvaditi testo i razvući oklagijom na debljinu od 2-3 mm. Odmeriti krug veći za 1-2 cm od vatrostalne posude, pa ukloniti višak testa. Voće prekriti testom, a krajeve ušuškati. Površinu testa izbušiti čačkalicom da bi se pri pečenju oslobodila suvišna para.
  4. Zagrejati pećnicu na 200°C pa peći tart 20-25 minuta. Kada se po pečenju tart prohladi, servirati ga izvrnutog iz posude (up-side-down) tj. voćem okrenutim na gore. Tart ukrasiti zrnima nara i bademom. Po želji preliti sa ostatkom soka ostalog pri kuvanju voća.

Lepi Brka

Lepi Brka je svet proputovao na najbolji način, uvek u blizini kvalitetne kuhinje.

prethodna
Zatar
sledeća
Čak Čak

Dodajte svoj komentar