Torta od mrkve

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Torta od mrkve

Sastojci

 

Biskvit od mrkve

 

180 g jaja

125 g šećera

150 g brašna

350 g rendane šargarepe

80 ml ulja

½ kašičice praška za pecivo

½ kašičice sode bikarbone

1 kašičica cimeta

2 prstohvata soli

 

Biskvit od pistaća

 

100 g belanaca

50 g šećera

80 g pistaća

30 g brašna

20 ml ulja

1 kašičica praška za pecivo

2 prstohvata soli

 

Krem od sira

 

300 ml mleka

125 g šećera

3 žumanca

1 mahuna vanile

½ korice limuna

½ korice pomorandže

4 lista želatina

400 g krem sira

300 g umućene slatke pavlake

sok ½ limuna

 

Džem od šargarepe

300 g šargarepe

sok 2 pomorandže

50 g šećera

½ kašičice cimeta

2 zvezdasta anisa

5 karanfilića

2 g svežeg đumbira

prstohvat bibera

1 kašičica pektina ili agar agara

voda po potrebi

 

Za dekoraciju

50 g seckanih pistaća

20 g kokos čipsa

dekoracije od bele čokolade

 

Penasto umutiti jaja sa šećerom, uliti ulje, umešati da se poveže, pomešati suve sastojke, dodati i nežno umešati. Na kraju dodati rendanu šargarepu. Rasporediti tanko na pleh, sa papirom za pečenje i peći u zagrejanoj pećnici na 180 °C, 10 – ak minuta. Ostaviti da se ohladi.

Samleti pistaće sa malo šećera. Umutiti sneg od belanaca, ostatka šećera i soli. U umućen sneg dodati ulje. Pomešati brašno, prašak za pecivo, samlevene pistaće, pa špatulom umešati u sneg. Rasporediti tanko u pleh, sa papirom za pečenje, peći na 180 °C, 7-8 minuta. Ostaviti da se ohladi.

Sve sastojke za džem od šargarepe staviti u odgovarajuću šerpu i kuvati oko 30 – ak minuta, uz nalivanje vodom po potrebi. Ohladiti.

Želatin potopiti u hladnu vodu, da omekša, potom ga ocediti. Zagrejati 250 ml mleka sa šećerom, narendanim koricama limuna i pomorandže i mahunom vanile. Ostatak mleka pomešati sa žumancima i mikserom umutiti, potom preliti vrućim mlekom, pomešati i vratiti na vatru, da se zgusne. Skloniti sa vatre i dodati želatin, sir i sok od pola limuna. Sve sjediniti žicom za mućenje. Ohladiti. U hladan krem dodati umućenu slatku pavlaku i sjediniti.

Biskvite opseći okruglim ringovima. Ringove, za filovanje tortica od šargarepe, obložiti poslastičarskom folijom. Na dno ringa staviti biskvit od pistaća, namazati džemom od šargarepe, pa kremom od sira, poklopiti biskvitom od šargarepe, napuniti kremom od sira, posuti seckanim pistaćima, ukrasiti kremom, čipsom od kokosa, kuglicama bele čokolade i izvaditi ring i foliju.

Kitchen TV

prethodna
Germknedle
sledeća
Švarcvald torta od maka

Dodajte svoj komentar