Sastojci
Biskvit od mrkve
180 g jaja
125 g šećera
150 g brašna
350 g rendane šargarepe
80 ml ulja
½ kašičice praška za pecivo
½ kašičice sode bikarbone
1 kašičica cimeta
2 prstohvata soli
Biskvit od pistaća
100 g belanaca
50 g šećera
80 g pistaća
30 g brašna
20 ml ulja
1 kašičica praška za pecivo
2 prstohvata soli
Krem od sira
300 ml mleka
125 g šećera
3 žumanca
1 mahuna vanile
½ korice limuna
½ korice pomorandže
4 lista želatina
400 g krem sira
300 g umućene slatke pavlake
sok ½ limuna
Džem od šargarepe
300 g šargarepe
sok 2 pomorandže
50 g šećera
½ kašičice cimeta
2 zvezdasta anisa
5 karanfilića
2 g svežeg đumbira
prstohvat bibera
1 kašičica pektina ili agar agara
voda po potrebi
Za dekoraciju
50 g seckanih pistaća
20 g kokos čipsa
dekoracije od bele čokolade
Penasto umutiti jaja sa šećerom, uliti ulje, umešati da se poveže, pomešati suve sastojke, dodati i nežno umešati. Na kraju dodati rendanu šargarepu. Rasporediti tanko na pleh, sa papirom za pečenje i peći u zagrejanoj pećnici na 180 °C, 10 – ak minuta. Ostaviti da se ohladi.
Samleti pistaće sa malo šećera. Umutiti sneg od belanaca, ostatka šećera i soli. U umućen sneg dodati ulje. Pomešati brašno, prašak za pecivo, samlevene pistaće, pa špatulom umešati u sneg. Rasporediti tanko u pleh, sa papirom za pečenje, peći na 180 °C, 7-8 minuta. Ostaviti da se ohladi.
Sve sastojke za džem od šargarepe staviti u odgovarajuću šerpu i kuvati oko 30 – ak minuta, uz nalivanje vodom po potrebi. Ohladiti.
Želatin potopiti u hladnu vodu, da omekša, potom ga ocediti. Zagrejati 250 ml mleka sa šećerom, narendanim koricama limuna i pomorandže i mahunom vanile. Ostatak mleka pomešati sa žumancima i mikserom umutiti, potom preliti vrućim mlekom, pomešati i vratiti na vatru, da se zgusne. Skloniti sa vatre i dodati želatin, sir i sok od pola limuna. Sve sjediniti žicom za mućenje. Ohladiti. U hladan krem dodati umućenu slatku pavlaku i sjediniti.
Biskvite opseći okruglim ringovima. Ringove, za filovanje tortica od šargarepe, obložiti poslastičarskom folijom. Na dno ringa staviti biskvit od pistaća, namazati džemom od šargarepe, pa kremom od sira, poklopiti biskvitom od šargarepe, napuniti kremom od sira, posuti seckanim pistaćima, ukrasiti kremom, čipsom od kokosa, kuglicama bele čokolade i izvaditi ring i foliju.