Švarcvald torta od maka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Švarcvald torta od maka

Sastojci

Biskvit

4 jaja

20 g kandirane pomorandže

125 g šećera

100 g putera

170 g mlevenog maka

50 ml ruma

kora 1 limuna

1,5 kašičice praška za pecivo

prstohvat soli

 

Žele od višanja

500 g smrznutih višanja

50 g šećera

2 kašike vode

½ kašike agar agara

20 g crne čokolade

50 g putera

2 kašike likera od višanja

 

Čokoladna krema

200 g crne čokolade

100 g mlečne čokolade

2 lista želatina

180 g slatke pavlake

400 g umućene slatke pavlake

20 ml ruma

prstohvat soli

 

Za dekoraciju

200 g crne čokolade

200 g umućene pavlake sa vanilom

krhotine karamele

sedefasti prah

 

Krhotine karamele

 

150 g šećera

50 g putera

 

Odvojiti belanca od žumanaca. Penasto umutiti puter sa polovinom šećera. Ulupati belanca u čvrst sneg sa ostatkom šećera i prstohvatom soli. Žumanca i rum dodati u umućen puter. Pomešati mak i prašak za pecivo. U žumanca, puter i šećer umešati mak, narendanu koricu limuna, i seckanu kandiranu pomorandžu. Potom postepeno dodavati sneg od belanaca i nežno sjediniti špatulom. Izliti masu za biskvit u tankom sloju, na ravan pleh, obložen papirom za pečenje i peći u zagrejanoj pećnici na 160 -170 ° C, 7 -10 minuta, vodeći računa da se biskvit ne presuši. Posle pečenja ostaviti biskvit da se prohladi. Potom seći odgovarajućim okruglim ringovima željene veličine.

U odgovarajućoj posudi otopiti šećer sa 2 kašike vode. Kada se šećer karamelizuje dodati višnje i agar agar. Umešati, kratko prokuvati, potom skloniti sa vatre, ubaciti puter i čokoladu da se istope, uz mešanje. Dodati liker od višanja, prebaciti u odgovarajuću posudu i ostaviti da se žele stegne. Razmazati žele u debljini od max 1cm, tako da se kasnije mogu auštehovati krugovi za tortice.

Zagrejati slatku pavlaku za čokoladnu kremu. Pomešati mlečnu i crnu čokoladu i posoliti. Listove želatina potopiti u hladnu vodu, kada omekša ocediti i ubaciti u čokoladu. Preliti vrelom slatkom pavlakom  i sve dobro umešati kako bi se sve sjedinilo u glatku svilenkastu kremu. Dodati rum i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. U ohlađenu kremu dodati umućenu pavlaku, sjediniti, i prebaciti čokoladnu kremu u dresir džak.

Okrugle ringove obložiti poslastičarskom folijom. Na dno ringa staviti auštehovan biskvit, potom auštehovan žele od višanja, pa napuniti kremom od čokolade i poklopiti biskvitom. Ostaviti da se tortice ohlade i stegnu u frižideru.

Za pripremu čokoladnih dekoracija potrebno je otopiti 150 g crne čokolade na 38 °, potom dodati 50 g seckane crne čokolade uz mešanje kako bi se istopila i prohladila prethodno istopljenu čokoladu na 30 °C.

Izvaditi ohlađene tortice. Temperiranu čokoladu izlivati u tankom sloju na trake od poslastičarske folije. Čokoladne trake obmotati oko tortica i vratiti na hlađenje još  5-10 minuta .

Sa ohlađenih tortica skinuti foliju i napuniti umućenom pavlakom sa vanilom do vrha. Ukrasiti karamel krhotinama te sedefastim prahom po rubovima.

 

Kitchen TV

prethodna
Torta od mrkve
sledeća
Bele boem kocke

Dodajte svoj komentar