Sastojci
Biskvit
4 jaja
20 g kandirane pomorandže
125 g šećera
100 g putera
170 g mlevenog maka
50 ml ruma
kora 1 limuna
1,5 kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
Žele od višanja
500 g smrznutih višanja
50 g šećera
2 kašike vode
½ kašike agar agara
20 g crne čokolade
50 g putera
2 kašike likera od višanja
Čokoladna krema
200 g crne čokolade
100 g mlečne čokolade
2 lista želatina
180 g slatke pavlake
400 g umućene slatke pavlake
20 ml ruma
prstohvat soli
Za dekoraciju
200 g crne čokolade
200 g umućene pavlake sa vanilom
krhotine karamele
sedefasti prah
Krhotine karamele
150 g šećera
50 g putera
Odvojiti belanca od žumanaca. Penasto umutiti puter sa polovinom šećera. Ulupati belanca u čvrst sneg sa ostatkom šećera i prstohvatom soli. Žumanca i rum dodati u umućen puter. Pomešati mak i prašak za pecivo. U žumanca, puter i šećer umešati mak, narendanu koricu limuna, i seckanu kandiranu pomorandžu. Potom postepeno dodavati sneg od belanaca i nežno sjediniti špatulom. Izliti masu za biskvit u tankom sloju, na ravan pleh, obložen papirom za pečenje i peći u zagrejanoj pećnici na 160 -170 ° C, 7 -10 minuta, vodeći računa da se biskvit ne presuši. Posle pečenja ostaviti biskvit da se prohladi. Potom seći odgovarajućim okruglim ringovima željene veličine.
U odgovarajućoj posudi otopiti šećer sa 2 kašike vode. Kada se šećer karamelizuje dodati višnje i agar agar. Umešati, kratko prokuvati, potom skloniti sa vatre, ubaciti puter i čokoladu da se istope, uz mešanje. Dodati liker od višanja, prebaciti u odgovarajuću posudu i ostaviti da se žele stegne. Razmazati žele u debljini od max 1cm, tako da se kasnije mogu auštehovati krugovi za tortice.
Zagrejati slatku pavlaku za čokoladnu kremu. Pomešati mlečnu i crnu čokoladu i posoliti. Listove želatina potopiti u hladnu vodu, kada omekša ocediti i ubaciti u čokoladu. Preliti vrelom slatkom pavlakom i sve dobro umešati kako bi se sve sjedinilo u glatku svilenkastu kremu. Dodati rum i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. U ohlađenu kremu dodati umućenu pavlaku, sjediniti, i prebaciti čokoladnu kremu u dresir džak.
Okrugle ringove obložiti poslastičarskom folijom. Na dno ringa staviti auštehovan biskvit, potom auštehovan žele od višanja, pa napuniti kremom od čokolade i poklopiti biskvitom. Ostaviti da se tortice ohlade i stegnu u frižideru.
Za pripremu čokoladnih dekoracija potrebno je otopiti 150 g crne čokolade na 38 °, potom dodati 50 g seckane crne čokolade uz mešanje kako bi se istopila i prohladila prethodno istopljenu čokoladu na 30 °C.
Izvaditi ohlađene tortice. Temperiranu čokoladu izlivati u tankom sloju na trake od poslastičarske folije. Čokoladne trake obmotati oko tortica i vratiti na hlađenje još 5-10 minuta .
Sa ohlađenih tortica skinuti foliju i napuniti umućenom pavlakom sa vanilom do vrha. Ukrasiti karamel krhotinama te sedefastim prahom po rubovima.