Sastojci
Kobasice
500 g svinjskog buta
500 g paufleka
300 g junetine
500 g slanine sa leđa
200 g trapista
200 ml crvenog vina
1 paket crevaca za punjenje
3 glavice belog luka
ljuta tucana paprika
mlevena paprika
so
biber
zeleni biber
peršun
Odnos sastojaka u svim kobasicama je sledeći: mesno testo oko 70%, masno tkivo oko 30%.Na osnovnu masu od mesnog testa i masnog tkiva obavezno se dodaje 2 do 2,5% kuhinjske soli. Odnos svih ostalih začina je proizvoljan, po želji i intenzitetu željenog ukusa. Dodavanje vode zavisi od stanja mesa i dodaje se sve dok se mesna masa ne počne razvlačiti sa prsta, ali se ne prekida nit.
Kobasice sa belim lukom, biberom i crvenim vinom
Priprema: svinjski but, pauflek, junetinu i slaninu naseći na komadiće i samleti. Dodati sitno seckani beli luk, biber i so. Dobijenu masu izručiti u zgodan sud i mesiti, dodajući vino po potrebi. Navući crevce na top za punjenje, masu staviti u top i puniti. Pridržavati rukom crevce i voditi računa da u njemu nema vazduha. Ukoliko vazduh ipak uđe, istisnuti vazduh. Veličina se određuje po želji, tako što se dobro zavrti kraj na jednu stranu, sledeću kobasicu uvrteti na suprotnu stranu i tako do kraja kada se veže čvorić kobasice su spremne za tiganj! Na zagrejanom ulju pržiti kobasice, dok ne porumene sa svih strana.
Svinjske kobasice sa sirom
Priprema: svinjski but, pauflek i slaninu naseći na komadiće i samleti. Dodati so, biber, kockice trapista u masu. Prebaciti meso u top i puniti. Dalji postupak je isti kao i kod prethodnih.
Kobasice sa ljutom tucanom paprikom, peršunom i zelenim biberom
Priprema: Svinjski but, pauflek i slaninu naseći na komadice i samleti u mlinu. Dodati so, zeleni biber, peršun,ruzmarin, čili I mesiti. Prebaciti u top, napuniti kobasice i prebaciti na vruće ulje i vodu da se prokuva malo.
Kupus sa jabukama i biberom
300 g crvenog kupusa
300 g zelenog kupusa
1 velika jabuka
½ kašičice šećera
so
biber
ulje
sirće
Naseckati kupus kao za salatu i naseckati jabuku. Na umerenoj vatri u dubljem tiganju prodinstati kupus i jabuku. Začiniti pred kraj, kada kupus skroz omekša.