Zapadno – gruzijska piletina i rolnice od patlidžana

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Zapadno – gruzijska piletina i rolnice od patlidžana

Sastojci

Zapadno – gruzijska piletina sa mlevenim orasima (Kharcho)

 

1 celo pile (1,5 kg)

1 glavica crnog luka

2 kašike kukuruznog brašna

250 g mlevenih oraha

krupna morska so

2 čena belog luka

1 kašičica grčkog semena

1 kašičica mlevenog semena korijandera

½ kašičice šafrana u prahu

½ veze svežeg korijandera

2 kašike paradajz pirea

1 kašičica začinske mlevene paprike

suncokretovo ulje

 

Celo pile istranširati na komade. Crni luk oljuštiti i sitno iseckati. Beli luk oljuštiti i sitno iseckati. Svež korijander preseckati na sitno. ⅛

Na malo suncokretovog ulja propržiti sitnoseckan crni luk, u šerpi odgovrajuće veličine. Kada se luk karamelizuje ubaciti komade pilećeg mesa i maliti sa malo vode, tek da piletina ogrezne. Poklopiti šerpu i smanjiti vatru. Ostaviti da piletina omekša.

U posudu sa mlevenim orasima dodati kukuruzno brašno, grčko seme, sitno seckan beli luk, mleven korijander, svež korijander i safran. Naliti sa malo vode i umešati. Potom dodati paradajz pire i začinsku papriku. Naliti sa još malo vode i sve sjediniti.

Kada piletina omekša dodati joj pripremljenu smesu od mlevenih oraha i začina. Ostaviti na tihoj vatri da ukrčka, i posoliti.

 

Patlidžan sa mlevenim orasima i narom

 

2 patlidžana

150 g mlevenih oraha

2 čena belog luka

1 kašika vinskog sirćeta

½ kašičice začinske paprike

1 kašičica grčkog semena

1 kašičica šafrana u prahu

½ kašičice mlevenog korijandera

½ veze svežeg korijandera

1 kašika maslinovog ulja

1 nar

so

 

Patlidžan iseći uzduž na tanje ploške. Posoliti, i ostaviti da malo odstoji. Pokupiti višak vode iz patlidžana, pa ga izgrilovati kratko sa obe strane. Ostaviti da se ohladi.

Očistiti nar. Beli luk sitnoiseckati. Svež korijander sitno iseckati.

U odgovarajućoj posudi pomešati mlevene orahe, iseckan beli luk, vinsko sirće, začinsku papriku, grčko seme, šafran ,mleveni i  seckani korijander. Naliti sa malo vode i maslinovog ulja i umešati u pastu.

Na ohlađene ploške patlidžana  rasporediti po kašičicu pripremljene paste, od mlevenih oraha i začin, i zrna nara, pa umotati u rolnicu.

Najbolje je da ovako pripremljen patlidžan odstoji pre  služenja, kako bi poprimio ukuse od svih začina.

 

Kitchen TV

prethodna
Punjeni patlidžan i gruzijska jagnjetina
sledeća
Kanadski doručak

Dodajte svoj komentar