Ćuretina sa mlincima

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ćuretina sa mlincima

Sastojci

Sastojci za meso:

 

1 ćureći karabatak (oko 1 kg)

6-7 kašika maslinovog ulja

2 kašike soli

2 prstohvata mlevenog crnog  bibera

majčina dušica

2 dl belog vina

2 jabuke

1 glavica belog luka

 

Priprema mesa:

Jabuke bez čišćenja iseći na kriške, glavicu belog luka samo pritisnuti nožem i sa ljuskom ubaciti u pleh. Ćuretinu iseći na veće komade i  kratko obariti u ključaloj vodi par minuta, pa je staviti u pleh za pečenje. Rasporediti meso, beli luk i kriške jabuka. Meso dobro začiniti solju i mlevenim biberom, pa ga  okrenuti tako da kožica bude gore. Posuti majčinom dušicom i obilno zaliti maslinovim uljem, pa naliti belim vinom, prekriti alu folijom i peći u zagrejanoj pećnici 1 sat na 220°C .

 

Sastojci za mlince:

 

250 g speltinog brašna i  50 g za razvlačenje testa

2 jaja

prstohvat soli

1,5 – 2 dl mlake vode

Priprema:

U posudu sa brašnom razbiti dva jaja, umešati kašikom, pa postepeno dodavati vodu mešajući neprestano. Posoliti i prebaciti na radnu površinu posutu sa malo brašna i dovršiti mešenje po potrebi dodajući mu brašno. Testo treba da bude elastično i kompaktno. Razvući  testo na debljinu od par milimetara i seći ga sekačom za picu ili oštrim nožem na velike kvadrate. Mlince kuvati u ključaloj, posoljenoj vodi. Ubacivati po par komada kako se ne bi lepili. Kuvati ih par minuta i vaditi ih u činiju rupičastom kašikom. Kuvane mlince zaliti sa par kapi maslinovog ulja.

Zapečenu ćuretinu izvaditi iz rerne na tanjir i u saft od pečenja mesa ubaciti skuvane mlince od speltinog brašna kako bi upili sav sos. Potom meso vratiti preko testenine i sve vratiti u rernu na još 15-ak minuta i na 220 stepeni. Ovaj put meso bi trebalo okrenuti na drugu stranu koja se nije zapekla.

 

Kitchen TV

prethodna
Slavska trpeza – Manastir Fenek (prebranac, riblja čorba i proja)
sledeća
Vegetarijanski sendvič

Dodajte svoj komentar